Berömda inredningsstilar

introduktion

Denna serie med fyra artiklar ger en kort men informativ titt på 21 av världens mest kända och inredningsarkitekter, från de tidigaste pionjärerna till de mest kända moderna designers.

Pionjärerna inom inredning

Jean-Henri Jansen (1854-1928)

Den holländska designern Jean-Henri Jansen grundade ett av de första internationella inredningsföretagen Maison Jansen. (House Jansen) 1880, döptes för att designa och producera exceptionellt vackra och högkvalitativa möbler som användes i en mängd olika inredningsprojekt. House of Jansen har öppnat kontor i åtta stora städer i världen. Jansen arbetade nära med den begåvade inredningsarkitekten Stephane Boudin, som utsåg företagets chef. House of Jansens kunder inkluderade kungar såväl som de rika och berömda.

Elsie de Wolfe (1865-1950)

Elsie de Wolfe, den första damen inom inredning, ansåg sig vara ett "fult barn". Denna viktorianska scenskådespelerska var en rebell i sin tid och beskrevs av många som uppfinnaren av det moderna inredningsyrket, även om det fanns etablerade inredningsarkitekter på hennes tid. Elsie tyckte inte alls om den viktorianska smaken, hennes design brukade i allmänhet bestå av ljusa och ljusa färger, i motsats till den trista och dystra viktorianska inredningen, i kombination med onödiga överskott som tunga sammetgardiner. Detta var en banbrytande avgång från tidens moderna design. Påverkan från Elsie känns fortfarande i den moderna världen av inredning.

Ogden Codman (1863-1951)

Den amerikanska inredningsarkitekten och inredningsarkitekten Ogden Codman tillbringade sin barndom i sitt ursprungliga Boston innan han flyttade till Frankrike ett tag i sin ungdom. Codman hade två farbröder som påverkade honom enormt – arkitekten John Hubbard och dekoratören Richard Ogden. Ogden Codmans verk inkluderar Edith Whartons Newport House, Land's End, gården för New York-baserade Rockefeller-familjen John D. Rockefeller Jr., och Newport-sommarhuset av Cornelius Vanderbilt II. Tillsammans med författaren Edith Wharton Codman har skrivit en guidepost för den amerikanska inredningen "The Decoration of Houses". 1897.

Frances Elkins (1888-1953)

Frances Adler Elkins föddes i Milwaukee och var en av de rådande interiörarkitekterna och designers under det förra seklet. Elkins, syster till den anklagade Chicago-arkitekten David Adler, var känd för sina futuristiska mönster som förde olika stilar och element från olika epoker. Dessa inkluderade franska landsbygdsstilar, Chinoiserie och Art Deco. Designen av hennes mönster inkluderade designers som Jean-Michel Frank och Alberto Giacometti. Elkins karriär sträcker sig över tre decennier och sträcker sig över många högprofilerade uppdrag på Hawaii, Mellanvästern och norra och södra Kalifornien, inte mer intressant än att återställa strukturen i Casa Amesti från 1830-talet till Monterrey, Kalifornien,

Frank Lloyd Wright (1867-1959)

Frank Lloyd Wright var en inredningsarkitekt som inkluderade mer än 1 000 projekt, varav 500 avslutades. Wright var känd för sitt förespråkare för organisk arkitektur, ett exempel är Fallingwater. Robie House är ett exempel på Wrights ledarskap för Prairie School arkitektoniska rörelser, medan Rosenbaum House Wrights visar ett Ueniyans levande koncept. Wright hade också uppfriskande idéer för alla typer av byggnader, vare sig det var kyrka, kontor, skola, hotell eller museum. Förutom de enastående arkitektoniska representationerna, designade Wright också mycket av interiören i sina byggnader, inklusive inredning, layout och möbler.