Dekorera med ukrainsk folkkonst

Konsten Petrykivka eller Petrikovka uppkallades efter invånarna i byn Petrykivka eller Petrikovka i den ukrainska Dnepropetrovsk, där kvinnorna skapade denna anmärkningsvärda folkkonst genom att måla blommor och växtmotiv på ytterväggarna i sina hus. Denna permanenta konstform är från slutet av 1700-talet. Det betraktas som hjärtat och själen i ukrainska dekorativa folkkonst och är känd över hela världen som ett samlarobjekt.

Petrykivka-målningar prydde bara husens ytterväggar under en rimlig tid innan de började användas på papper, träskivor och duk. Mineralpigment användes för att göra färger. Istället för målarpenslar använde de korta vasser, kvistar eller till och med fingrarna för att applicera färgen på de grundade tunna lerlagren på väggarna, vilket skapade deras dekorativa väggdekor. Användningen av tre accentfärger för att markera och skilja deras blommor och växtmönster – röd, gul (eller gulaktig grön) och mörkblå – blev ett besökskort för Petrykiwka folkkonstnärer.

Hantverkarna i byn, som såg populariteten och efterfrågan på denna nya typ av konst, började producera hushållsapparater, porslin, kistor, lådor, tallrikar och andra väggdekorationsartiklar för heminredning och samlarföremål.

Traditionen för denna konst har gått från en generation till en nästa och förfinad och förfinad. År 1950 inrättades moderna produktionsstudior och skolor för att möta samlarnas efterfrågan.

Den största och mest imponerande samlingen av keramik i Petrykiwka-stil, målade trälådor, lådor, tallrikar, porslinsvaser, utsökta pappermålningar och andra ukrainska folkföremål från 1910 till 1990 visas i ett museum i staden Dnepropetrovsk.