Första tips för lägenhetsdesign

Blå färgad soffa i vardagsrum

Runt den tid du tecknar hyresavtalet för din första lägenhet blir det verkligt. Du har antagligen precis fått ditt första jobb och du är redo att skapa ett hem som känns vuxen-y, komplett med matchande rätter istället för pappersplattor och bokhyllor istället för staplade mjölkkasser. Kolla in våra tips för att designa och dekorera ditt allra första vuxna hem.

Väggar

blå klubbstolar

Om du inte känner till de vita (eller värre – beige) väggarna som din nya lägenhet troligen har, är det enklaste, billigaste sättet att uppdatera dem med måla. Motstå lusten att bli galen med färg. Välj istället en neutral som grå och spara ditt färgexperiment för tillbehör som kastkuddar.

Ett annat fantastiskt alternativ är självhäftande tapeter, särskilt om ditt hyresavtal förbjuder målning. Du kan associera tapeter med en tid innan mobiltelefoner fanns, men tillfälliga bakgrundsbilder finns i alla stilar, från traditionella till moderna och till en mängd olika prispunkter. Viktigast av allt är att det är lätt att ta bort och det kommer inte att skada dina väggar, så du får tillbaka din deposition.

Dricks: Om du har en begränsad budget men ändå vill påverka, överväga att måla eller tapetera en accentvägg. Innan du förbinder dig till ett tapetmönster är det också en bra idé att beställa ett prov. De kostar vanligtvis $ 10 eller mindre, och om du bestämmer dig för att inte följa det mönstret kan du alltid rama in och hänga det som väggkonst.

möbel

klassiska vardagsrum

När du flyttar in i din första lägenhet är chansen att du kommer att hantera en blandning av hand-me-down och nya möbler. (Och de nya möblerna du köper kommer troligen inte att vara dröminvesteringar så mycket som acceptabla och billiga alternativ.) Men det betyder inte att ditt utrymme inte kan se utdraget.

För att dra ihop olika möbler, försök att matcha en viss profil eller finish på dina hand-down-bitar när du köper nya artiklar. Var inte rädd för att bli sparsam; kolla in sparsamhetsbutiker, antikvitetsbutiker och loppmarknader förutom webbplatser för annonser. Och kom ihåg: en komplett uppsättning matchande möbler ser ändå tråkig ut.

Dricks: Innan du köper en futon, ta en stund att ompröva. Om du vet att du kommer att ha gäster utanför staden åtminstone semi regelbundet, tänk på att investera i en utdragbar soffa för en luftmadrass av hög kvalitet. Antingen kommer det sannolikt att vara ett bättre alternativ på lång sikt, och en som du inte kommer att överge på gatan eller försöker sälja på craigslist om några år.

Området mattor

läder sektionsmönstrad matta

För att lägga till omedelbar polering i ditt utrymme och en känsla av ”wow, en vuxen bor här”, behöver du mattor i området. De hjälper till att definiera utrymmen, vilket är särskilt användbart om du bor i en studio eller behöver dela upp ett rum i separata vardagsrum och matplatser. Men de kan vara ganska dyra, så om du inte har råd med en tjock, plysch matta, välj en mer budgetvänlig plattväv.

Dricks: Se till att mattan är den rätt storlek. Om du inte har råd med en som är tillräckligt stor för att alla dina möbler ska sitta på den, kan möbelbenen sitta hälften på mattan. Se till att placera en tjock matta under för att förhindra att kanterna krullar sig.

Fönsterbehandlingar

vardagsrum rena vita draperier

I bästa fall kom din lägenhet troligen med persienner på fönstren (eller värre, vertikala persienner). Ta upp den ett tag hängande gardiner eller gardinpaneler. De klär ut utrymmet, filtrerar ljus och hindrar dina grannar från att lära känna dig lite för bra.

Konst

galleri vägg sektion soffa

På college består hängande konst vanligtvis av att tömma några affischer eller ett gobeläng på väggen. Men när du väl är i din första lägenhet är det dags för lite vuxen konst. Det betyder att inrama saker och helst inte massproducerade affischer eller reproduktioner av berömda konsttryck. Välj istället originalstycken från kommande konstnärer som du upptäcker eller genom gatuförsäljare och konstmässor. Också webbplatser som ArtStar, Präglatoch 20 × 200 erbjuda originalverk från nya artister. Detta är ett tillfälle att upptäcka din stil, så ta dig tid att hitta bitar du älskar, och känn dig inte pressad att fylla varje vägg omedelbart.

Tillbehör

utformat soffbord

Det mest budgetvänliga sättet att få din lägenhet att se ihop är med tillbehör. Tänk vaser, växter, konstböcker och skulpturala föremål. Fack höjer omedelbart dessa föremål, så utforma en samling av dessa bitar på ditt soffbord för att göra även de mest vardagliga föremålen mer eleganta. Med tillbehör kan du införa ett utrymme med din personlighet, så var medveten och omtänksam med dina val.