Inredningsdesign StyleElektisk stil

eklektisk inredning

Om du gillar rik, skiktad inredningsdesign som lyfter fram en serie av era och rörelser, kan eklektisk inredning bara vara rätt riktning att tänka på för ditt hem. Men varför eklektisk stil?

Eklektisk stil handlar om harmoni och sammanslagning av olika stilar, intill varandra placerade texturer och kontrasterande färger för att skapa ett sammanhängande, vackert realiserat rum som inte skulle vara på sin plats i en heminredningstidning eftersom det här är en designstil som tar verve och ett stort öga. Och eftersom eklektisk inredning handlar om att experimentera och spela, ha det roligt med den frihet det tillåter.

Men om tanken på att samla ihop en lysande blandning av eklektisk inredning med en säker hand verkar skrämmande, har vi sammanställt en praktisk guide med råd från Décor Aid inredningsarkitekter som hjälper dig att skapa ditt eget eklektiska utrymme med auktoritet.

Välj En kärnpalett

eklektisk stil inredningsfärger

Att välja en serie kärnfärger för att komplettera din eklektiska design är en utmärkt utgångspunkt och kommer att fungera som en guide för att hjälpa dig redigera och hemma för att skapa ett sammanhängande utseende. Det kommer också att hjälpa till att dra ihop element med eklektisk design för att balansera. Vi föreslår att du väljer en neutral nyans och en accentfärg för att komma igång. Att använda en lugnande neutral hela tiden gör det möjligt för en smart basfärg att skiktas över och förhindra att rummet känns lite för ansträngande.

Det neutrala kommer att göra underverk längs med din valda accentfärg, särskilt när den appliceras på olika aspekter av ett rum för att skapa ett harmoniskt utrymme istället för en ojämn och oregelbunden. När du går vidare lägger du till och utökar din kärna i eklektisk stil genom att börja med två klassiska toner för en studerad men nyanserad känsla för eklektisk heminredning.

Enkla väggbeklädnader

eklektisk designguide

När du kartlägger din rutt för att göra den eklektiska inredningen perfekt, är det bäst att hålla dina väggar enkla och enkla – utarbetade bakgrundsbilder kan göra det svårt att få in andra mönstrade element utan att bli tunga. Enkelmålade väggar skapar en solid grund för att få in eklektisk inredning och ge intresse någon annanstans. Att lägga till livfulla tillbehör till en vanlig bakgrund är mycket enklare än att lägga till vanliga tillbehör till en upptagen bakgrund. du har mycket fler alternativ.

Dessutom kräver målade väggar mindre arbete än att applicera levande väggbeläggningar. Detta betyder dock inte att du bara har ett alternativ – att vara vit – mörka och ljusa färger fungerar lika bra. Mörkare färger lägger till värme och djup, medan ljusa färger kommer att göra att varje utrymme verkar större och ljusare för att bättre belysa eklektisk bohemisk dekor.

Ta nöje med mönster spelar

eklektisk stil hemavtryck

Det är här personligheten börjar komma igenom och du blir mer vågad när du skapar en eklektisk inredningsstämning eftersom du kan leka med uttrycksfulla mönster och mixa och matcha stilar för att se vad som passar ihop och vad som inte gör det.

Fortsätt att använda liknande toner och färger genom hela ditt eklektiska inredningsschema med tanke på dina två kärntoner. Stör dock utrymmet med oväntade kombinationer av mönster som inte nödvändigtvis går ihop. Para ihop föremål som vanligtvis motsätter varandra och är djärva med det, skäm inte bort från kolliderande mönster och färg eftersom de hjälper dig att skapa en unik känsla.

Leksak med texturer

eklektisk stil dekorera idéer

Detsamma gäller textur – ha kul med texturspel och ta med olika texturer för att få din eklektiska heminredning att sjunga. Kontraststrukturer mot varandra för en minnesvärd eklektisk känsla i ditt hem. Du vill att det ska finnas tillräckligt visuellt i ditt utrymme för att hålla ögat intresserat. Ett smart sätt att göra detta utan att vara öppet är att införa olika texturer i hela rummet i små doser.

Placera släta strukturer bredvid grova, knubbiga (tänk marmorytor mot träkorn) och mjuka med hårda (lyxiga soffor och kuddar bredvid ett industriellt soffbord i sig).

Gallerivägg

eklektisk stil galleri vägg inredning idéer

Det finns inget mer perfekt utformat utrymme att inkludera en gallerivägg i än i ett eklektiskt vardagsrum. Kombinationen av mx och matchramar passar andan perfekt och du kommer att ha kul att skapa en gallerivägg medan du spelar med färg, dimension och stil för att skapa det perfekta personifierade eklektiska bohemiska vardagsrummet. Ett galleri ser också bra ut på enkla väggar, så här kan du introducera mycket personlighet och intresse.

En gallervägg låter dig också skapa distinkta kontaktpunkter. Att ha något att fokusera på och koncentrera sig på i ett rum med en upprörande blandning gör att ögat kan röra sig, vilket är perfekt för den tunga känslan som ett rum i eklektisk stil kan framkalla. Välj olika ramstilar för att komplettera de konstverk du lägger i dem. Och för de budgetmedvetna är inköp av ramar från begagnade butiker och anpassning av dem i liknande toner en bra idé för sammanhängande skapande av bohemisk inredning på en budget.

Olika möbelstilar

eklektisk stil möbler idéer

Att blanda och matcha olika möbeldesignstilar är ett annat roligt och smart sätt att bemästra vackert realiserad eklektisk vardagsrumsdekoration, eklektisk sovrumsdekor och eklektisk husdekoration i allmänhet eftersom det inte finns något utrymme som ett glatt sortiment av varor inte accentuerar. I huvudsak handlar det här om eklektisk stil – blandning av det gamla, det nya, det moderna och det klassiska.

Tänk wingback-stolar bredvid ett ultramodernt soffbord eller en Art-Deco-spegel ovanför en viktoriansk mantel. Dra nytta av funktioner du redan har i ditt hem och kontrastera dem med nya delar för att få ut det mesta av det du redan har.

Uttalande objekt

guide för dekorering av eklektisk stil

Oavsett vad ditt uttalandeobjekt är och hur det än gör det måste det vara djärvt. Med detta sagt vill du inte ha så många uttalanden i ett rum. Beroende på storleken på ditt rum, kommer ett uttalande eller kanske två (om det är ett stort rum) att vara mer än tillräckligt för att få folk att prata.

Om du har för många djärva konversationsstartare kommer de så småningom att konkurrera med varandra med båda att förlora efter att ha överväldigat tittaren och avfärdat den eklektiska kanten du siktade på.

Låt inte det bli rörigt

eklektisk stil inredningsidéer

Var försiktig eftersom det kan vara enkelt att låta eklektisk design flyta in i ett rörigt, rörigt och alltför upptagen rum. Allt måste ha en plats i rummet och varje bit ska ha en poäng till det. Låt föremål och tillbehör tala för sig själva utan att belasta ditt utrymme och ytor och se till att viktiga föremål inte går vilse i den omgivande inredningen.

Om du inte är säker på om det finns för mycket i ett rum, ta ett steg tillbaka och titta på det från ett annat perspektiv, eller ta ett foto för att kartlägga det i detalj.

Det finns inga strikta regler – ha kul

råd om eklektisk stil

Eklektisk inredning handlar om att presentera din personlighet i ett rum. Ge dig inte för många gränser för ditt eklektiska hus; befria dig från de hårda och trötta reglerna förknippade med traditionell inredning. Låt din fantasi springa fritt och ha kul med experiment.

Bilder via Pinterest