design menageri i butiken

Vanligtvis måste du resa till hippa enklaver i stora storstäder för att hitta ett noggrant utvalt urval av oväntade bitar från nya designers. Men Birgit Marko har tagit samma nivå av kultiverat coolt till Design Menagerie, hennes butik i den lilla Berkshire-staden Lenox, Massachusetts. Butiken, som hon öppnade tillsammans med sin man Dan, bär allt från bambutandborstar till danska stolar i mitten av århundradet, och den enda regeln är att de produkter de bär måste höja vanliga uppgifter. Vi pratade med Birgit för att ta reda på hur hon väljer produkter till sin tegelbutik och onlinebutik och hur man kan öka ditt gåvospel.

Vad fick dig att öppna Design Menagerie?

Jag hade jobbat i företagsmiljö i många år med merchandising, produktutveckling, konst och kreativ ledning innan jag öppnade Design Menagerie. Trots att jag gjorde i princip vad jag gör nu var jag inte uppfylld eller glad på jobbet, och de flesta av mina kollegor var inte heller glada. Jag började undra hur mitt liv skulle se ut om 20 år om jag fortsatte att gå den vägen. Jag ville kunna välja bara produkter jag älskade, tillverkade av begåvade människor som jag respekterade och visa den kreativa inriktningen jag tänkte mig. Jag längtade efter meningsfulla relationer med mina leverantörer och kunder, och mest av allt ville jag vara en del av det nya affärsparadigmet som grundar sig på sociala och miljömässiga förändringar.

En dag hände en oväntad tragedi i mitt liv. Det var då jag bestämde mig för att ta steget, lämna det som var bekant och säkert och gå ut på egen hand, naturligtvis inte utan hjälp och uppmuntran från en otroligt stödjande man och familj. Det var för fyra år sedan och jag såg aldrig tillbaka. Livet blir bara bättre och mer spännande.

Hur väljer du artiklarna i din butik?

Jag har en personlig koppling till varje artikel i vår butik, oavsett om det är min favorit som länge hittar vägen till våra hyllor, en ny upptäckt jag vill ha för mig själv eller bitar gjorda av designers jag beundrar. Vår butiks motto är ”Objekt av nytta och skönhet” – extremt ovanliga saker som lyfter vanliga uppgifter. Vi arbetar med många underbara tillverkare och företag, både nya och etablerade, från USA, Europa, Australien och till och med Sydafrika. Min man och jag prisar båda saker som är utformade för hand och vi letar alltid efter nya designers som delar vår etik och estetik. Om jag verkligen älskar en produkt känner jag mig säker på att våra kunder också kommer att bli kär i den. Så enkelt är det.

Har du ett favoritobjekt just nu?

Vi har så många underbara föremål i butiken att det skulle vara svårt att välja bara en. Jag brukar bli väldigt upphetsad varje gång en leverans med en ny produkt som jag har väntat på kommer och det blir min nya favorit tills nästa leverans kommer in. Men en av mina favoritvaror hela tiden i vår butik är det förgyllda träet plockad kyckling av Mr. Somebody och Mr. Nobody. Det är en mycket speciell bit designad av en mycket kär vän till mig. Det får mig att le varje gång jag tittar på det!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att kunna gå till jobbet varje dag i ett välkomnande och kreativt utrymme fullt av vackra föremål som jag älskar, omgiven av min favoritmusik och dofter; det är ganska speciellt. Våra kunder kommenterar ofta hur mycket de tycker om att vara i butiken, att det får dem att känna sig lugna och glada. Jag älskar att dela den känslan med andra människor. Jag har träffat så många fantastiska människor genom denna verksamhet, och många av våra kunder har blivit vänner. Eftersom majoriteten av våra produkter kommer från oberoende designers och hantverkare får jag arbeta mycket nära med många kreativa människor, vilket är inspirerande och givande på så många sätt.

Vad är den mest utmanande delen av ditt jobb?

Förmodligen hitta balans mellan arbete och mitt personliga liv. Jag älskar mitt arbete och jag älskar att spendera mina dagar på det vackra utrymmet vi har skapat i vår butik. Ändå finns det alltid mycket fler saker på min att göra-lista än vad jag realistiskt kan åstadkomma på en dag. Att veta när man ska sluta – när man ska kalla det en dag kan ibland vara utmanande.

Min familj skulle nog säga att jag jobbar för mycket, men gränsen mellan arbete och privatliv blir suddig när du älskar ditt arbete. Tidsåtagandet med att driva tegel och murbruk och en onlinebutik är betydande. Att hitta balans är nyckeln.

Vad inspirerar dig kreativt?

Skönhet, bra design, natur, resor och bra samtal med likasinnade människor är alla källor till stor inspiration.

Har du några tips för att hitta ovanliga gåvor?

Jag brukar plocka upp gåvor vart jag än går eller när jag ser något jag verkligen älskar, särskilt när jag reser. Ibland vet jag inte ens vem jag ska ge varan, jag vet bara att den kommer att göra en bra present en dag. Jag köper ofta mina favorit saker i två, en för mig och en att ge till någon speciell. Och varje gång jag bär eller använder det föremålet påminner det mig om personen jag gav den andra till. Det är också mycket mindre stressande att ha en liten lager av gåvor hemma att ta från när du behöver en än att behöva gå ut och hitta den perfekta presenten i sista sekunden.

Design Menagerie butiksinredning

design butiksinredning

Birgit Marko

butiksägare birgit marko

Dan Marko

butiksägare dan marko