Manhattan grå neaturals lägenhet

Oavsett hur noggrant du har valt din soffa, hur mycket tid du spenderat på mattor eller hur många färgfärger du har provat på väggarna, kan en lysrör förstöra hela den noggrant orkestrerade designeffekten. Belysning är en av de viktigaste komponenterna i ett väldesignat rum. Vi älskar att skapa olika belysningsalternativ – vilket ger många alternativ för omgivande belysning i varje rum. När det gäller att välja ett bord eller sänglampor, återigen hittar vi oss själv efter den klassiska kalebasslampan.

Bilden ovan: kalebasslampor som används i vår NYC-lägenhetsdesign

A Little Gourd Lamp History

Det kallas en kalebasslampa av en ganska uppenbar anledning, formen är modellerad på en traditionell kalebass. I förhistoriska Kina användes kalebasser som kärl för att hålla vatten och formen var så mångsidig att keramiker modellerade sina keramiska flaskor på den organiska formen. Sedan när porslin uppfanns omkring 800 e.Kr. replikerades favoritkalebassformen i detta nya glänsande material. När europeiska upptäcktsresande förde tillbaka porslin från Kina, gick hela det europeiska högsamhället på sak. Förutom kalebassens form fanns det många andra vaser. Dessa porslinbitar samlades, uppskattades och visades över hela Europa i hundratals år.

I början av 1900-talet, då glödlampan blev utbredd, tog avancerade dekoratörer de mer detaljerade målade kinesiska vaserna och omvandlade dem till lampbaserade toppade med noga, kantade och veckade lampor. De odekorerade och tydligare kalebassvaserna ansågs för enkla. Men när modet skiftade på 1950-talet till mer strömlinjeformade former gav designers kalebassvaserna ett nytt utseende. På 1960- och 70-talet omformade jetsetdesigners som David Hicks och Albert Hadley kalebassvaserna och integrerade dem i sina designscheman.

Dessa dagar har alla från Jonathan Adler till West Elm tag på kalebasslampan. Och med goda skäl fungerar den enkla formen enkelt i nästan vilket utrymme som helst. Det är verkligen en av våra favoriter.

Rökt glaslampa

rökt glas kalebass lampa

Det rökta handblåsta glaset ger denna kalebasslampa en uppdaterad 70-talskänsla.

Etsad vit kalebasslampa

etsat vitt glas kalebasklampa

Jonathan Adler Silver kalebasslampa

platina kalebass kvicksilver glas lampa

Robert Abbey kalebasslampa

Robert Abbey blå kalebasslampa

Mercury Glass kalebass lampa

guld kvicksilver glas kalebass lampa