Kitchen Island Idéer

kök ö idéer

En väldesignad köksö kan vara avgörande för att öka funktionaliteten och effektiviteten i ditt kök. Enligt våra renoveringsexperter är de också kända för att öka ditt återförsäljningsvärde.

Att se att de är fördelaktiga och sunda investeringar, varför inte överväga att uppgradera ditt kök med en platsbesparande, stildefinierande ö? Oavsett om du undrar hur du får en köksö att fungera i ett litet utrymme, eller hur du får ut mesta möjliga av lagring, här är allt du behöver veta om praktiska köksöar; från form, till höjd, till förvaring.

Vilken form?

runda köksöidéer

De flesta köksöar vi ser är fyrkantiga, men det betyder inte att en fyrkantig ö är den bästa formen för ditt kök. Var öppen för att överväga en rektangulär ö, eftersom det bara kan fungera bättre med det utrymme du har tillgängligt och storleken och formen på ditt kök. Var öppen för andra kökö-idéer; Du bör också överväga cirkulära, ovala eller bönaformade köksöar, så tveka inte när det gäller att tänka utanför lådan för din köksö.

Om du är orolig för att komma in i hörn, arbeta sedan en bänkskiva med rundade kanter i dina köksöplaner, och om du vill spara lite utrymme kan en cirkulär eller oval formad köksö vara rätt riktning.

Vad letar du efter från din Kitchen Island?

trä kök ö idéer

Det finns oändliga köksödesigner tillgängliga; för att bestämma vilken design du ska tänka på vad du ska använda din ö mest. Eftersom de tar upp extra golvyta, se till att det är praktiskt för dig och arbetar med ditt kök.

Counter Space

kök ö idéer mer diskutrymme

För att skapa extra arbetsyta, se till att du skapar en köksö som fungerar bäst i ditt utrymme, så att du kan använda hela ytan (välj den största du kan passa i ditt kök). Alternativt bör du också överväga att flytta ditt spishäll, en av apparaterna som tar mycket diskutrymme i ditt kök, till ön.

Detta kan också vara din diskbänk eller diskmaskin – eftersom de flesta använder en modern köksö för att lägga till mer diskutrymme. Att flytta kaminen till din ö, i kombination med en köksö med sittplatser, kan hjälpa till att göra tillagningen av måltider till en mer social affär – speciellt om du är en för middagsfester och du inte gillar att ignorera dina gäster – det här är perfekt för dig.

Lagring

kök ö idéer lagring

Om du vill använda den för förvaring, leta efter kökönsdesign med de mest praktiska förvaringslösningarna för dig. Kanske vill du bara ha mer skåp och lådutrymme, eller kanske behöver du någonstans för att kyla och förvara vin? Du kan lägga till lådor för att förvara redskap och köksredskap i, eller öppna hyllor så att du har någonstans att förvara kokböcker och burkar torkade varor. Korgförvaring skapar ett flexibelt förvaringsutrymme där du kan behålla stort sett vad som helst utan att det ser rörigt eller stökigt ut (allt är möjligt med moderna köksödesigner).

Du kan till och med lägga till hängande förvaring ovanför ön, i form av ett hängande rack, så att du inte slösar bort något av det takutrymmet – det här är det perfekta stället att hänga upp dina krukor och kokkärl och frigöra ännu mer skåp och lådutrymme i ditt kök. Vilket är bra om du har ett mindre kök och kämpar för att få plats på en ö utan att flytta eller förlora köksskåp.

Sittplatser

kök ö idéer sittplatser

När det gäller att lägga till ytterligare sittplatser i ditt kök är en köksö med sittlösningar ett utmärkt alternativ utan att ta upp för mycket extra utrymme. På det här sättet ser du till att din köksö blir mångsidig och ger dig förvaringsutrymme, diskutrymme och sittplatser som du inte får med ett köksbord. Se till att räknaren har tillräckligt med överhäng för att människor ska kunna sitta bekvämt och så att avföringen kan stoppas under och utom synhåll när du planerar dina köksöplaner. Denna typ av sittgrupp är mycket mer avslappnad och avslappnad än ett formellt matbord, så det är perfekt för att underhålla gäster och njuta av en avslappnad måltid tillsammans.

Om du har lite utrymme väljer du spindelben i ena änden av din ö – du kan enkelt flytta dina sittplatser ur vägen och ön känns inte imponerande. Gör inte misstaget att välja en ö med lådor framför där sittplatserna ska gå – du kommer att glömma lådorna där och du kommer inte att använda dem bra och be folk flytta så att du kan få något ute skulle vara en mardröm. Om du behöver ytterligare förvaring också, ha den på motsatt sida av din sittplats eller i slutet.

Utrymme med dubbla ändamål

dubbla syften gourmet kök ö idéer

Om du vill att din ö ska tjäna ett dubbelt syfte eller till och med en mångsidig användning, bör du tänka på att installera en ö med flera nivåer. Vilka är köksödesigner med flera lagerhöjder. De perfekta diskhöjderna för olika matlagningar, sittplatser och tvätt är olika, på det här sättet får du ännu mer nytta från en ö med olika diskhöjder.

Till exempel, om du är en ivrig bagare är en lägre mothöjd bättre än standarden. Om du har en högre disk för sittplatser behöver du mindre överhäng, vilket gör det här till ett bra alternativ om du har lite utrymme.

Var ska man bygga den?

kök ö idéer plats

Om ditt kök är slutet är det vanligtvis vettigt att placera det i mitten. Det betyder att det är tillgängligt från alla håll, och att du är mindre benägna att slå in i det när du rör dig runt i köket. Om du har en öppen planlösning i köket kan en köksö fungera bäst för dig och hålla köket separat från resten av rummet.

Tänk på storleken på din köksö, eftersom du måste se till att du har tillräckligt med utrymme för att röra dig runt det – ibland är utrymmet bara inte tillräckligt stort, och att behöva klämma sig runt ditt kök är inte värt det, även för perfekta köksödesigner.

Kort på utrymme eller budget?

eleganta gourmetkökö-idéer

De flesta kök har plats för en ö, men inte hela tiden. Beroende på vad du gör, vad dina behov är och hur många människor du har i ditt kök, kan en mobil köksö passa dig bättre. Dessa är den perfekta lösningen om du inte har plats i ditt kök för en permanent ö, men ibland behöver ytterligare sittplatser, förvaring eller arbetsplats.

När du är klar med att använda den kan den lätt flyttas ur vägen. De är också bra om du inte har budgeten att investera i en hel köksrenovering (eller tiden för den delen) eftersom de är mycket billigare än att ha en köksö installerad.

Bilder via Pinterest