Ljusterapilampor

I början av 1980-talet upptäckte professor Rosenthal fördelarna med ljusterapilampor (även känd som fototerapiutrustning) i USA. Ursprungligen användes de för säsongsbunden depression, även känd som SAD (Seasonal Affective Disorder). Ljusterapi praktiseras idag på ett antal sjukhus i ett antal sjukdomar, men mest med problem relaterade till störning av den biologiska klockan, såsom sömnlöshet och i allmänhet sömnstörningar.

Ljusterapi är effektiv i många fall och hjälper till att snabbt hitta energi när lägre moral får oss att känna förändringarna under årstiderna.

Ljusterapilampor och säsongsbunden depression eller SAD. De viktigaste symtomen på vinterdepression förekommer i slutet av sommaren, när dagarna blir korta och tråkiga eftersom det är mindre ljus. Det är säsongsförändringen som påverkar ett antal människor.

I vissa fall är det vinterblåsen som vi alla drabbas på på ett eller annat sätt, det är en enklare version av vinterdepression, och detta hindrar oss inte från att fortsätta vårt dagliga liv.

I SAD-fall är människor deprimerade, trötta och tenderar att isolera sig socialt. De märker också en betydande ökning av deras aptit med en tendens att gå upp i vikt eller till och med bulimi på grund av söta livsmedel, ett olyckligt sinne för humor, en tendens till sömnlöshet och ett överdrivet behov av sömn, förlust av koncentration och motivation med förlust av intresse och förlust av ut. Personer som lider av säsongsdepression visar inte automatiskt symtom. Därför är det viktigt att konsultera en läkare för undersökning. Tecken på denna depression försvinner med ankomsten av vackra dagar och solljus.

Ljusterapilampor: Hur fungerar det?

Ljusterapi är att möta en ljusterapilampa som överför ljus till ögonen. Ljusintensiteten bör vara mellan 2500 och 10 000 lux (ljusenheter). Det är näthinnan som hämmar melatonin via neurotransmittorerna, ett sömnhormon som är orsaken till problemen i samband med ljusförlust. Detta hormon släpps normalt på natten så vi kan sova. Det faktum att detta sömnhjälp är naturligt blockerat under dagen hjälper oss att ta reda på den naturliga energin.

Användning av ljusterapilampor

Tänk först på att ljusterapilampor som används på sjukhus och hemma för behandling svarar på samma sätt som vanliga läkemedel. Av den anledningen bör du se till att lamporna har en överenskommen EU-licens. Ljusterapilampornas ursprung är reserverat för medicinska ändamål (av en husläkare eller på sjukhuset). Idag kan ljusterapilampor användas som svar på normal användning på hemmaplan eller på kontoret. Ström är den första faktorn för att välja en lampa. Ju starkare lampan är, desto bekvämare är användningen. Varje session ska göras på morgonen. Användaren måste placera lampan i ögonhöjd eller direkt under ögonen. Det är inte nödvändigt att titta på lampan, men det är viktigt att näthinnan flyter i ljuset av ljusterapi.

Sessionens varaktighet måste vara mellan 30 minuter och 2 timmar (30 minuter vid 10 000 lux eller 2500 lux i 2 timmar). Effekterna på moral känns ganska snabbt från första dagen, men det kan ta ytterligare 10 dagar. Det finns väldigt lite bevis på ljusterapi, men det är viktigt att se en läkare om personen lider av ögon eller ljuskänslig medicin.