Modern Adirondack-stol

Den moderna Adirondack-stolen har utvecklats från sin ursprungliga design från 1903. Enligt planerna för denna design skulle stolen kunna byggas av elva trästycken. Idag är Adirondack-stolar tillverkade av olika material. De visas i olika färger. Vi ser inte nödvändigtvis dem tillverkade av elva trästycken. Grundfunktionerna i den moderna versionen är dock desamma som originalen. På grund av dessa unika funktioner anser vi Adirondack-stolen som en mycket unik och identifierbar design. Dessa funktioner inkluderar en lamellkonstruktion, breda och platta armstöd och vinklade ryggstöd och säten.

Det vi nu kallar Adirondack-stolen kallades ursprungligen Westport Plank Chair. Vi kallade denna Adirondack-design efter bergskedjan den kom från, men mannen som patenterade designen och började sälja stolarna bodde i staden Westport, som ligger i Adirondack-bergen. Som det ursprungliga namnet antyder bestod de första stolarna av flera träskivor. Materialet kan ha ändrats men plankdesignen har inte förändrats. Den moderna Adirondack-stolen består fortfarande av individuella lameller som är fästa vid andra ramdelar för att bilda stolens ryggstöd.

En annan gemensam egenskap som vi kan se i moderna Adirondack-stolar är de breda, platta armstöden. Ofta är de så breda att i slutändan kan du vila din drink eller mat. Komfort var den främsta frågan för den ursprungliga Adirondack-stolen, men designen kan vara en användbar lösning för små utomhusutrymmen. Om alla har en Adirondack-stol kan du kanske klara dig utan ett matbord. Oavsett varför du köpte Adirondack-stolar skiljer sig denna unika karaktär från andra typer av utemöbler.

Variationer av design har utvecklats, och varje Adirondack-stol ser inte lika ut. Ändå använder många vinklade ryggstöd eller säten för att ge dig en mer bekväm upplevelse. I vanliga stolar är hela sätet i vinkel mot golvet med baksidan av sätet närmast golvet och framsidan av sätet högre i luften. Andra möbler som Adirondack älskar säten och gungbräden använder samma vinkelpositionering. Som ett resultat representerar denna funktion – som de andra – inte bara stolar, utan också andra möbler.

Bortsett från några uppenbara förändringar som har påverkat alla typer av möbelproduktion har designen förändrats dramatiskt. Experiment under de senaste 100 åren har svarat i några mindre variationer av den ursprungliga designen. Kärnkonstruktionen förblir emellertid till stor del samma som den gjorde när ordföranden först dök upp i USA. Dess karakteristiska funktioner – lameller, breda armstöd och vinklade säten och ryggstöd – gör denna möbelstil igenkännbar vid första anblicken, även för dem som vet lite om möberstilar. Det är kanske därför designen har blommat i så många år: inget annat ser ut så här.