Eftersom det finns något lugnande och dras ihop om ett monokromatiskt rum, överväger vi dess fördelar och de bästa sätten att göra det livskraftigt i ditt hem – eftersom ett monokromatiskt interiör, med ett smart tillvägagångssätt, kan göra ett rum levande.

Men att skapa det perfekta svartvita rummet kan vara svårt; Det kan vara utmanande att veta var man ska börja med ett tillvägagångssätt för färgscheman, och vad betyder ’monokromatisk’ och hur långt sträcker det sig? För att hjälpa till med att definiera stilen vände vi oss till Decor Aid-designers för att hjälpa dig att lära dig att designa ett monokromatiskt rum.

Tänk på ett uttalande-monokromatiskt rum, men lugnande och förenklat, som den fullständiga motsatsen till blyg och subtil. Om du funderar på att avvika från ett urval av polykromatiska nyanser med en monokromatisk rumsdesign kan det till en början verka lite skrämmande. Var börjar du? Hur mycket av en färg är helt enkelt för mycket? Vad kan du göra för att göra ett begränsat färgutbud från att bli tråkigt eller tungt? Från subtila till väsentliga, från neutrala till övermättade, vägde våra inredningsarkitekter och husfärgsexperter in på de goda, dåliga och fula verkligheterna med monokromatisk inredning.

En monokromatisk rumsdesign kan låta som att det kommer att vara en bris att utföra, men att göra det bra samtidigt som du begränsar ditt omfång kan vara desto mer utmanande. När det är gjort bra, bör ett monokromatiskt rum dra full nytta av tonala färger på en nyans med en mängd relaterade nyanser och nyanser för en rik och lysande effekt, samtidigt som texturer läggs till för visuellt intresse. När det görs fel kommer en monokrom rumsdesign att bli trött, oinspirerande och fastnat med brist på intresse och stimulering.

Oavsett om du är en inredningsentusiast eller en nybörjare, ibland behöver vi alla några mästerliga lektioner för att öka våra färdigheter. Och eftersom inget hem kan förverkligas eller dekoreras över natten kan det ta flera försök att sätta ihop ett monokromatiskt rum. Så ta in så många tips du kan för att skickligt behärska konsten att monokromatisk inredningsdesign med tillförsikt och samtidigt göra processen mycket enklare. Så, hur börjar du ens genomföra monokromatiska designidéer när du letar efter inspiration? Till att börja med, varför inte skapa ett monokromatiskt färgschema som en tumregel?

Om du behöver lära dig absolut allt som krävs för att fånga en monokromatisk rumsdesign, föreslår vi att du bokmärker den här funktionen för framtida referens och för att förstå varför monokromatiska designidéer kan vara så effektiva för att enkelt göra varje rum känt tillsammans.

Med det sagt, låt oss gå igenom några olyckliga missuppfattningar om monokromatisk rumsdesign. Monokromatiska inredningsdesigner utökar sig till mer variation som platt beige eller khaki, och som vi sa kan du bli tonal – det betyder inte en enda färg för ett helt rum. Hur tråkigt skulle det vara? För att uppnå ett vackert realiserat monokromatiskt rum kan du vara utforskande med alla tänkbara färger. Tänk chartreuse, grå, blå – vilken färg som helst kan användas efter eget tycke. Och medan monokroma designidéer fokuserar på att markera en färg, bör det aldrig låta dig vara begränsad till att använda en färg på den. Till exempel kan ett rum dekoreras med grå, silver, kol, rök – du heter det, men ändå är det tekniskt sett monokromatiskt eftersom alla dessa gråtoner är relaterade. Och det betyder inte heller att ett monokromatiskt rum i hög grad ska ha din valda färg och inget annat. Istället kan du använda vita och andra lugnande neutraler för att bryta upp monotonin. Titta bara på varje rum som vi använde för att illustrera monokromatisk inredning här – och vad ser du? Medan alla har en dynamisk ton och dess variationer, är de också fyllda med träffar i olika färger och olika toner i deras huvudfärg.

Monokromatisk inredningsdesign fungerar eftersom det gör ditt designuttal lättare att smälta. Till skillnad från andra tar design på färg, vilket ofta kräver mycket mer ansträngningar för att skapa paralleller för att hålla allt synkroniserat. Men med studerade antar monokromatisk inredning, fall, så länge du arbetar inom din definierade färgväg kommer enhet och harmoni att bli naturligt och med lätthet.

Vad betyder monokromatiskt?

monokromatisk inredning

Monokrom är inte begränsat till grå, svarta och vita. Även om monokromatisk översätts till betydelsen ”en färg”, med inredning, får du lite konstnärlig licens eftersom ”en färg” inte betyder så strikt.

Vad det betyder när det gäller att utforma ett rum är att välja olika variationer på en färg. I ett nötskal, säg att du väljer orange och använder olika nyanser av samma orange ton, eller så går du efter en nyans som mer traditionellt används i monokromatisk design, som grå.

Vad kan svartvit göra?

monokromatiska rumsidéer

Om du vill lyfta fram en aspekt av ett rum, ger monokromatisk inredning en bra riktning att gå. Vare sig det är konst, möbler för möbler eller bara själva rummet, ett monokromatiskt färgschema kommer säkert att fästa uppmärksamhet på de delar av ett rum du vill att du ska bli uppmärksam på.

Monokroma färgscheman är också harmoniska och avslappnande och de fungerar perfekt i alla delar av ditt hem där avkoppling är nyckeln. Och de kan fortfarande ha en dramatisk effekt utan att behöva kontrastera färger och är ett utmärkt sätt att upprepa färger utan att behöva tänka på det för mycket.

Välja färger

monokromatiska rumsfärger

När du överväger monokromatiska färgscheman föreslår våra inredningsarkitekter att du använder tre färger. Välj din färg och välj ett intervall med tre nyanser – en mörk, en i mitten och en ljus. Detta hjälper dig att skapa ett sammanhängande utseende.

En smart praxis att välja nyanser är att välja din basfärg från ett färgschema och sedan använda det färgdiagrammet för att välja olika färger som har samma bas, från ljus till mörkt.

Börja små

monokromatiska vardagsrumsdetaljer

Om du inte är säker på en monokrom inredning, börja med ditt minsta rum. Vanligtvis badrummet, som badrum lämpar sig perfekt för monokroma färgscheman. Badrummen är en plats för avkoppling och vila – ett monokromt färgschema är inte upptaget, det är inte i ditt ansikte och det ger inte effektfullt drama – det är det perfekta schemat för en avkopplande plats.

Det bästa stället att börja är med dina brickor i badrummet; när du väl har valt deras stil, matcha dem med din färg och välj de perfekta nyanserna att matcha.

Presentera textur

monokromatiska rumsstruktur

Monokrom design kommer med möjligheten att se lite tråkig ut – om du är orolig ser ditt rum lite tyst ut, blanda det med struktur. För ett sovrum, överväga att införa en texturerad sänggavel för din säng eller texturerade sängkläder.

För ett kök, gå till en levande bänkskiva marmor – inte bara en vanlig färg. Tänk på att införa träpaneler eller mönstrade möbler för att hålla rummet vid liv i vardagsrummen.

Uppmärksamhet på detaljer

litet monokromatiskt rum

När du fyller ditt rum med liknande färger kan du riskera att rummet smälter samman till ett, utan mycket definition. Det är här dina armaturer och inredning kommer in, och en allmän uppmärksamhet på detaljer. Inkludera kontrasterande kranar och skåphandtag i ditt kök för att kompensera för en monokromatisk design.

De behöver inte vara överflödiga ljusa färger, men att välja något med en något annorlunda ton som sticker ut mot din monokroma pall kommer att göra stor skillnad. Tänk på mässing eller koppararmaturer mot att arbeta med ditt färgschema.

Mjuk och subtil

kök monokromatiskt rum

Du behöver inte välja färger i motsatta ändar av ett färgschema för att göra ett uttalande med monokromatisk rumsdekor. Välj istället några färger nära varandra i färgschemat för en fantastisk, subtil känsla av ett monokromt schema. 

Detta fungerar särskilt bra med gråtoner, eftersom mörkgrå kan vara ganska imponerande, särskilt i ett mindre rum. Om du väljer gråtoner närmare varandra i färgspektrumet öppnas ett rum samtidigt som du får ut det mesta av fördelarna med monokroma riktningar.

Var djärv och fräck

monokromatiska rumskökidéer

Om mjukt och subtilt inte är något för dig, gå ut och välj en ljus och djärv färg som lila, orange eller till och med grön för monokromatisk heminredning. Ljusa färger ger också superlivande rum samtidigt som de fortfarande lyckas inte vara massivt överlägsna i ett monokromatiskt rum.

Denna typ av rumsdesign kan få ett utrymme att känna sig överdådigt och lyxigt, utan några av de tunga färgerna som traditionellt är kopplade till lyx och överflöd. Persika är perfekt för feminina monokromatiska sovrumsidéer, medan lila fungerar bra för ett större gemensamt utrymme som ett monokromatiskt vardagsrum, kök eller monokromatisk matsal.

Skapa kontaktpunkter med ton

monokromatisk inredning

Använd färg för att skapa kontaktpunkter runt ett rum och markera också kontaktpunkter. Välj lugnare och mjukare färger för större utrymmen, som väggar och möbler, och använd djärvare färger för mindre accenter som tillbehör, konst och mattor.

Att placera djärva accenter framför mjuka zoner av färg uppmärksammar accenter i ett monokromatiskt rum. Genom att placera ljusare toner på väggarna kommer ditt rum också att kännas större och rymligare och samtidigt hålla det mysigt och bekvämt med tillbehör.

Tänk på humöret

blå monokromatisk inredningsdesign

Att tänka på ”rummet” i ditt rum hjälper dig att komma med monokromatiska målningsidéer och bestämma ditt färgschema och ton. Vill du att rummet ska vara avkopplande eller levande? Varm och välkomnande eller sval och lugn? För värme, gå till traditionellt varma färger, som rosa, apelsiner och bruna som bas för dina monokromatiska inredningsidéer.

För något lugnande, välj blues, syrener och gråtoner för ett monokromatiskt rum. Om du letar efter mer livfullhet, välj färger spridda över färgschemat. För något mer avslappnande, välj färger som ligger nära varandra för en smart inställning till monokromatisk design.

Dela upp det

monokromatisk rumsdesign

Ibland kan monokromatisk rumsinredning vara lite mycket. Detta kan enkelt åtgärdas genom att införa svart eller vitt som ett neutralt i rummet. För att förhindra att ett monokromatiskt rum överväldigas av den färg du har valt, inkludera områden med kalt vitt utrymme för att ge ögat en paus.

Svart kan också ge en djärv färgstycke mot ett tonat monokromt rum och kommer att bidra till att ge djup och personlighet till en monokromatisk inredning.

Enhet är avgörande eftersom det är det som hjälper till att definiera ett rum samtidigt som ögat är fokuserat men ändå rör sig omkring. Och som psykologexperter säger till oss, när du kommer in i ett rum för första gången, är din hjärna beroende av mönsterigenkänning för att ge rummet sammanhang. Ju fler mönster du tar – upprepade färger, till exempel, desto lättare är rummet att bearbeta. Och ju snabbare du kan ta in elementen i ett rum, desto mer estetiskt kommer du att uppleva.

Att dekorera med monokromatiska designidéer kan verka skrämmande och till och med dowdy, men som du kan se kan slutresultatet bli extraordinärt. När du designar med ett monokromatiskt färgschema ser du direkt arkitektoniska detaljer, unika strukturer, organiska detaljer och subtila färgvariationer i ditt utrymme som aldrig tidigare.

När du skapar ett monokromatiskt rum föreslår vi att du börjar från grunden. Oavsett om du har matta, trägolv eller en överdådig matta, centrera din färgpalett med en dominerande färg som du hittar nedan och börja lägga upp, med färgen från golvet till dina väggar, textilier och möbler. Källelement och väsentligheter i samma färgintervall för att enkelt lagra din design. Genom att hålla fast med samma undertoner och nyanser som du har valt, blir det desto lättare att lägga ett monokromatiskt utseende – var noga med att det här är en färg du kommer att tycka om på lång sikt och inte gå på en trend en som ser snabbt daterad ut.

Monokromatisk inredning ger dig också lyxen att uppdatera din inredning när det behövs. Skapa en bas som du kan lägga på levande textilier och tillbehör med som är enkla att stänga av och flytta genom att måla dina väggar i neutrala färger och välja inredning i samma nyanser.

Det är lätt att få in en sammanställning av strålande texturer, mönster och extra när du lägger till prickar för att definiera ditt monokromatiska utrymme och ge det liv. Efterbehandlingen är naturligtvis effektiva lösningar för att balansera och lägga till oväntade kontraster i ett monokromatiskt rum.

Bilder via Pinterest