bästa neutrala färgfärger

Vad är skillnaden mellan beige och taupe? Vad är skillnaden mellan en varm och sval neutral? Sedan när finns det en färg som heter ’greige’? Vilka neutrala färgfärger gör de bästa sovrumsfärgerna? Vad betyder egentligen neutralt? Neutral är inte så enkelt som grå, brun och beige; det är varje nyans däremellan.

Att välja rätt färgfärg är svårt från början och med fler och fler färger tillgängliga för dig kan det verkligen verka som en omöjlig uppgift.

För att hjälpa dig hitta vägen tar vi dig igenom allt du behöver veta för att välja rätt neutral färgfärg för ditt hem. Oavsett om du målar din hall, kök, sovrum eller till och med utsidan av ditt hus, vände vi oss till Décor Aid inredningsarkitekter för att få hjälp för att lära känna din Balboa Mist från din Carlisle Cream.

Vad vill du ha från din Neutral?

topp neutrala färger

Neutrala färger är inte tråkiga, i själva verket kan neutrala färger vara spännande. Det finns många anledningar till att du väljer en neutral hemfärg; du kanske är ute efter en avkopplande atmosfär, kanske du vill göra ett uttalande eller hjälpa något att sticka ut. Med det sagt kan det vara svårt att välja den bästa färgen för sovrumsväggar (eller vilket rum du målar). Att bestämma vad du vill att din neutrala hemfärg ska göra för ditt rum är ett bra ställe att börja.

Om du vill få ditt rum att kännas ljust, luftigt och rymligt, välj en av de lättaste färgerna du kan hitta. Kom ihåg att vit betyder inte bara ljusa dekoratörer vita; det finns vita med alla subtila undertoner du kan föreställa dig. Om du letar efter en mer lyxig känsla, gå till något mycket mörkare.

Det finns några vackra mörka neutrala färgfärger som ger ditt rum en mycket mer intim känsla – glöm inte att mörka färger kan överväldiga ett rum (särskilt om det är ett litet rum) så se till att du har något att bryta upp mörk hemfärg färger.

Känn dina undertoner

neutral färg i köksfärg

En underton är i huvudsak en ”nyans”, det är en bakgrundsfärg som gör en överraskande stor skillnad. Du kanske har hört talas om att en färg kallas ”cool” eller ”varm”; allt detta har att göra med undertonen. Coola neutrala färgfärger skulle ha en traditionellt cool färg som underton – tänk blå, grå och grön.

En varm neutral skulle ha en varm färg som underton – tänk brunt, rött och gult. Om du blandade färg och hade samma grå, lägg sedan till orange till en del av färgen och grönt för resten, skulle du se hur dramatiskt olika färgerna skulle vara. Undertoner är inte alltid uppenbara, men när du börjar känna igen skillnaden mellan de färgfärger du har framför dig börjar de sticka ut för dig.

För att räkna ut undertonfärgen i din färg, ta en titt på färgrutan. Att titta på den mörkaste nyansen ger dig den bästa uppfattningen om undertonen i din färg. När du väl har hittat en underton du gillar blir det mycket enklare att välja rätt neutrala färger. Du kan titta igenom dina färgrutor och de med rätt underton hoppar direkt på dig.

Komplimangerande undertoner

vardagsrums neutrala färger

Du kanske tycker att de neutrala färgfärgerna du trodde skulle passa perfekt med resten av din inredning, bara inte. Vanligtvis beror det på att undertonen inte är korrekt. Om undertonfärgen inte passar med din konst, dina mjuka möbler eller dina möbler finns det inget sätt att se bra ut i ditt rum.

Att hitta undertoner som kompletterar resten av din interiör är ett säkert sätt att välja rätt hemfärgsfärger. Genom att jämföra färgens undertonfärg med föremålen i ditt rum kan du avgöra om färgen kommer att se bra ut på din vägg.

En hemfärg med en blå underton kanske inte sitter bra med lyxiga mörkbruna skinnsoffor, precis som en hemfärg med en röd underton kanske inte sitter bra ihop med en ljusblå matta i ett lekrum. För att hitta de bästa färgfärgerna för sovrummen, se till att färgens underton passar bra med dina sängkläder, inredning och golv.

Jämför dina val

grå neutral vardagsrumsfärgfärg

När du har begränsat dina önskade färger är det dags att jämföra dem. Låt oss säga att du renoverar ditt sovrum och att du har sex möjliga sovrumsfärgfärger, tänk på proffsen och nackdelarna för varje. Inte bara behöver du jämföra de olika färgfärgerna med varandra, du måste överväga hur de känns runt ditt rum.

Hemfärgsfärger kan se helt annorlunda ut i ljuset, i skuggan, bredvid möbler, genom golv och tillsammans med arkitektoniska detaljer i ditt rum. En färg som du älskar bredvid fönstret kan se helt annorlunda ut för dig när den är i skuggan av ett skåp. Det är väldigt viktigt att du gillar färgfärgen du har valt överallt i rummet, eftersom det sparar mycket tid och pengar på ommålning när du ändrar dig eller behöver en uppdatering. Ett proffstips är att undvika att måla prover på väggar – de gör en röra av ditt rum.

Måla prover på papper, sedan kan du göra tejp för att fästa dem på väggen. Om du målar rakt på väggen kan du få ditt rum att se ganska ful ut, och om du gör det för tjockt kommer det fortfarande att vara synligt när du målar över det. Genom att måla neutrala färger på papper kan du enkelt flytta proverna runt ditt hem.

Vill du sälja ditt hem?

neutrala badrumsfärgfärger

Det borde inte bli någon överraskning att en ny färgfärg kan hjälpa till när det gäller att sälja ditt hem. Neutral är en ”gå till” när du vill locka en köpare. Det finns några anledningar till detta; de ljusare, ljusare färgerna uppmuntrar ditt hem och gör att rummen känns mer rymliga medan diskreta, neutrala paletter tillåter potentiella köpare att se för sig rummen som innehåller sina tillhörigheter – en tom duk, om du vill.

Neutrala färger fungerar också på utsidan av ditt hem, och några av de bästa exteriörfärgerna är neutrala och de ser fantastiska ut. Men ”hur man väljer exteriöra färger för ditt hus” är en helt annan konversation, men förstår du vad vi säger?

Nu känner du din Carlisle Cream från din Balboa Mist och fodralet bakom kraften i neutrala färgfärger. Det är dags att börja välja perfekta färgfärger för ditt hus.

Bilder via Pinterest