Retro kök designidéer

retro kök idéer

Även om det finns inspiration att hitta i ultramoderna köksdesign, kan man inte förneka den inbjudande charmen hos ett vackert realiserat retrokök i något hem. När allt kommer omkring finns det alltid glädje i det välbekanta och beprövade. Med det sagt, om du är ombord på det senare kommer det enkelt att skapa ditt eget retrokök med dessa smarta retroköksdesignidéer som säkert kommer att glädja.

Och ännu bättre, vi vände oss till Décor Aid inredningsarkitekter för att dela med sig av deras visdom för att hjälpa dig skapa dina drömmars retrokök med några salvia-råd att tänka på. Upptäck våra antaganden om de bästa retrostilarna så att du enkelt kan skapa den perfekta retroköksdesignen. Från en återgång till träpaneler till grafiska rutor i köksgolvet till de bästa färgerna för att framkalla en vintage känsla, här är en titt på allt du bör tänka på när du vill skapa ditt eget unika retrokök i ditt hem som du kommer att njuta av i flera år till komma.

Schackrutgolv

retro kökschackgolv

När du tänker på gamla Hollywoodfilmer och rockabilly-eran, borde det inte bli någon överraskning att ett grafiskt rutmönstergolv är en av de första saker du tänker på när du tänker på en snygg retroköksdesign. En av de bästa sakerna är att ett schackgolv har sitt tidlösa tilltal.

Schackbrädegolv fortsätter att cykla i popularitet, men i allmänhet har det alltid ett nytt visuellt tilltal. Och eftersom det alltid är bäst att börja med golv i varje rumsuppdatering eftersom det fungerar som grund för utrymmet, bör du överväga sätt att göra det unikt för dig. Schackrutgolv behöver inte alltid vara svarta och vita, så tänk på intressanta färgkombinationer för att göra din annorlunda. En kombination av dämpade pasteller som parats ihop kommer att framkalla en fräsch känsla under kommande år.

Köksskåp i pastell

pastellrosa retro kök

Du kan inte göra anspråk på att du har ett retrokök utan pastellköksskåp för att verkligen väcka den romantiserade andan i en svunnen tid. Pastellkökenheter och skåp kommer att lägga till den vintage känslan av ditt köksutrymme, oavsett om du väljer blått, grönt, gult eller rosa. Var inte rädd för subtilare, feminin färg eftersom det är ett återkommande tema när du utforskar retroköksdekorationsidéer.

Som sagt, om du tycker att det är för långt borta för dig, eller om du vill se till att din fastighet behåller sitt värde, kan du alltid måla en accentvägg i en vacker pastellfärg, eller så kan du gå för något som ett kontrasterande kök ö så att du inte behöver begå dig för allvarligt. Dessutom sparar du dig själv risken för att du tröttnar på en enda nyans som används överallt i ett rum.

Chrome finish och detaljer

krom retro kök

Krom förbises ofta i retroköksdesign, men det är ett utmärkt sätt att få in mycket välbehövlig hög glans för allvarligt avundsvärd vardaglig glamour. Kromstolben och bordsben är en integrerad del av retrodesignen, samt kromdetaljer på dina apparater och tillbehör.

Men för en mer modern och lyxig upplevelse älskar vi hur skåpen i köket som visas ovan är noggrant fodrad med elegant krom för ett vackert, vuxet utseende. Detta kommer också att fungera för att ge styrka till pastellfärger och sackarintryck som ger ett retrokök sin anda.

Vintage apparater

retro kök vintage apparater

Om du gillar idén att gå till ett retrokök men inte är säker på om det är värt det långsiktiga åtagandet, eller letar efter en mer övergångsrikt designriktning, kommer valet av apparater i vintagestil att ge en smart kompromiss. Gör vintageinspirerade apparater till ett viktigt inslag i ditt kök och utforma resten av ditt kök för att göra dina apparater till centrum.

Mörka köksenheter ser bra ut med ett färgstarkt retroinspirerat kylskåp och schackgolv. Vi är särskilt förtjusta i Smegs ikoniska 50-talsinspirerade köksutrustning som finns i en mängd unika, inspirerande färger med matt yta.

Retro belysning

retro köksbelysning

Om du vill att din retrokökinredning verkligen ska sjunga, överväga att investera i väldesignad kvalitetsbelysning som kan skryta med tidlös överklagande om du vill uppdatera ditt kök med en annan stil. Retrobelysning är det perfekta sättet att lägga till god vintage-känsla i ditt hem.

Och medan modern belysning kommer att se bra ut tillsammans med retroinspirerade fynd, men om du kan källa stilar inspirerade av ikoniska vintagedesigner finns det massor av retroinspirerade ljusalternativ tillgängliga just nu som är överkomliga att starta. Men för en autentisk känsla, leta efter lokala begagnade butiker, antikviteter och online-återförsäljare för vintage-pendelbelysningsalternativ i livliga färger och stilar från 60- och 70-talet. Kom bara ihåg att ett retrokök kräver extremt ljus belysning, så se till att din inte är för lynnig och ändå inte för klinisk heller.

Rosa accenter

rosa retro kök

Rosa är inte ofta en färg som du ser i kök, men när man tänker på ett retrokök ger lax och sandrosa fantastiska köksväggfärgfärger. En uppfriskande passar bra med retro köksplattor för att sätta en ton som återspeglar charmen från mitten av århundradet.

Rosa passar också bra med många andra färger och det är också tidlöst när det inte är ljust. Och det kommer att se bra ut tillsammans med ljust skåp och ett schackbrädgolv.

Träpaneler

panelerat trä retro kök

Träpaneler var så populära under hela 40-70-talet och är ett utmärkt sätt att kanalisera retro köksinredning. Träpaneler är en kultfavorit och har retro tilltalande den här dagen. Välj ett trä i medium ton (inget för ljust och inget för mörkt) och paneler väggarna, köksön, och ha matchande skåpdörrar också för ett komplett utseende.

När det gäller att designa ett retrokök, gör forskningsmaterial, färger och finish för att verkligen bygga ett komplett utseende och en historia med auktoritet.

Små Retro köksredskap

retro kök små apparater

Med snygga små apparater kan du fortfarande uppnå ett livligt retrokök utan att behöva gå helt gammaldags. Tillbehör med en vintage-radio och retroinspirerade små köksapparater, som de eleganta som visas från Smeg ovan.

Kaffemaskiner, vattenkokare och brödrostar i retrostil ger fantastiska tillägg till din retroköksdekor – du kan till och med få tag i blandare i retrostil och stativblandare enkelt online. Bäst av allt, de passar bra med nästan vilken designstil som helst, från minimal till traditionell.

Retro köksskåp

retro köksskåp

Retro köksskåp kan väcka minnen hemma hos mormor, och ändå ser de fortfarande tidlösa ut tack vare sin naiva enkelhet. Och även om de kan verka okomplicerade och lite grundläggande, har de ofta smarta bekvämligheter som inbyggda Lazy Susans, skjutdörrar och köksorganiseringsfodral. Gör retro köksskåp till det perfekta alternativet för att enkelt få tillgång till dina mest använda köksartiklar.

Återskapa utseendet med köksskåp som har en retroanda i mattmålade färger som mynta och en mjukrosa för den ultimata stilen på retroköksdesignidéer.

Dämpad gul

gult retro kök

Lugnande dämpad gul är definitivt en färg som inte låser dig ner i specifika retrokökidéer som kommer att diktera hur du utformar ditt kök. Från dämpade gula plattor till tillbehör till köksmaskiner finns det ett oändligt utbud av alternativ att överväga att introducera färgen med.

Att introducera ett citrongult vintageinspirerat kylskåp och tillbehör är ett utmärkt sätt att lägga till retroelement utan att gå överbord med retrodesign. Dessutom passar den också bra med nästan vilken färg som helst för en tidlös look full av energi.

En uppfriskande dämpad grön

mynta retro kök

En populär färg under 50-70-talet, dämpad och limegrön är en färg som var standardfärger på den tiden tack vare deras livfullhet och djärvhet som är det perfekta valet för ett kök. Ljuddämpade gröna skåp samarbetar bra med både en svart eller vit bänkskiva med polerad kromkant och vita plattor, vilket ger en punktlig retro-köksdekorationsalternativ, liksom en terrazzobänk med kontrasterande vitt köksskåp.

Du kan också få in extra färg genom sängkläder och dekorativa tillbehör för extra personlighet.

Retro köksredskap

retro köksmaskiner

Nu måste du ha lagt märke till snygga retrokylskåp som ökar i popularitet, och de lägger till en seriöst elegant och välbedömd anteckning till alla hem. Men retroinspirerad stil slutar inte bara med kylskåp.

Du kan också enkelt köpa prisvärda retromikrovågor, spisar, avgasrör och till och med diskmaskiner så att du kan skapa den perfekta retroköksdesignen. Och de ser ännu bättre ut i oväntade färger för ett seriöst snyggt uttalande och de kommer att fungera som konversationsstart.

Körsbärsröd

rött retro kök

Så snart vi ser en barstol eller matstol i läder i körsbärsrött kan vi inte låta bli att tänka på vintageinspiration. Om du lägger till dessa i din matplats kommer du att skapa en obestridligt unik retrokänsla i ditt kök. Ingenting slår ihop körsbärsrött läder och krom ihop, särskilt om de placeras ovanpå ett klassiskt schackbrädköksgolv.

Och eftersom det är en ljus, energisk färg kan du återigen välja en tystare uppfattning genom att ta in körsbärsröda tillbehör som blandning av skålar, krukor och kokkärl.

Retro köketillbehör

retro köketillbehör

Sourcing av äkta vintagekökstillbehör är en säker väg för att skapa ett avundsvärt retrokök – du har ordnat alla de stora föremålen, men nu är det dags för de små. Håll utkik efter vintage brödkorgar, te- och kaffeförvaring, vågar, kakformar, kexformar och allt annat du kan tänka dig för att framkalla retrokänslan, verklig.

Håll utkik efter retro rätter och porslin, så att du kan underhålla i grand välbedömd vintage stil. Se till att du har utrymme för att visa din retro bordsartiklar, speciellt om du hade turen att få tag på en hel uppsättning elegant vintageporslin.

Vintage-inspirerad bakgrundsmönster

retro kök vintage tapet

Du kanske inte vet det ännu, men tack vare tekniska uppdateringar har tryckt tapet kommit på vägen. Och för ditt retrokök föreslår vi att du tar en charmig tapet på tryckt på bara en accentvägg för extra personlighet. Tapet var väldigt modernt då och när man skapade inspirerad retroköksdekor är det bra att försöka vara så exakt som möjligt.

Det fantastiska med tapeter nu är att du kan få den täckt i teflon, så den är motståndskraftig och lätt att rengöra. Finns i så många stilar att du kan hitta det perfekta livliga retrotrycket för ditt kök. Och eftersom det är en investering som tar tid och pengar, bör du också se till att du kommer att vara nöjd med ditt val i många år framöver.

Bänkskiva i pastell

retro kök bänkskiva

Pasteller var överallt när det gäller retro köksdesign och en bänkskiva är ett bra område för att introducera mjuka färger för ett modernt utseende. Avstå från förutsägbara bänkskivor i vit marmor och massivt trä så att ditt kök känns ännu mer unikt.

Gör ditt kök minnesvärt med en lugnande bänkskiva i pastell som passar ihop med nästan vilken färg eller finish som helst.

Dra ut skärbrädor

retro kök dra ut skärbräda

Vi har ingen aning om varför de inte finns längre eftersom det verkligen är en bra idé för att spara utrymme och använda områden som är försummade, men utdragbar skärbräda verkar ha fastnat tidigare. Förstärk denna idé i dina egna retroköksidéer – du kan inte förneka hur trevligt det är att skjuta en skärbräda under bänkskivan.

Var bara säker på att du enkelt kan ta bort den för att rengöra den så att du kan undvika alla fula mögel och liknande.

Köksskåp gardiner

retro köksskåp gardiner

Köksskåp gardiner är en symbol för charmiga vintage lockelse och de är ett mycket mer prisvärt alternativ som skåpdörrar när det gäller inspirerande retro kök inredning idéer – de är ett roligt sätt att uppdatera ditt kök och de kan göras på en budget.

Välj något vintyg för dina skåpgardiner, som ett rutigt material eller ett upptaget blommigt tryck. Och bäst av allt, när årstiderna och din smak förändras, kommer du att kunna uppdatera dem för en snabb rumsuppdatering som bara tar några minuter. De sparar också golvyta eftersom du kan skjuta dem öppna för att hämta allt som behövs.

Bilder via Pinterest