Små trädgård idéer

barns små trädgård idéer

Så du har en liten trädgård och du letar efter smarta små trädgårdsdesignidéer som hjälper dig att skapa den perfekta gröna oasen? Om du har en utmanande liten trädgård kan du hålla tillbaka dig själv när det gäller att utforska idéer som liknar större trädgårdar i närheten.

För att bevisa att du har fel och få dig på väg att trollbana det ultimata utomhusutrymmet, uppmanade vi våra renoveringsexperter att komma med viktiga små trädgårdsidéer som hjälper dig att få ut det mesta av ditt lilla yttre utrymme med kreativa gester. Här är våra tio favoritidéer för små trädgårdar som är värda investeringen för att förvandla ditt utrymme till ett frodigt, lyxigt område, oavsett hur begränsat det är.  

Använd din intuition

guide för små trädgårdsidéer

Som med alla aspekter av ditt hem eller ditt dagliga liv, lita på dina initiala instinkter för att vägleda dig genom processen att förverkliga fantastiska små trädgårdsidéer. Gå tillbaka för att överväga utrymmet du måste arbeta med med nya ögon, förenkla sedan och planera därefter.

Även om det kan verka utmanande att ta itu med ditt utomhusutrymme, begränsa de väsentliga elementen du vill se förändrats mest.

Tänk stort eller stanna inomhus

guide för små trädgårdsidéer

Breda vägar och mysiga samlingsutrymmen kommer alltid att kännas inbjudande, och större funktioner i dem kommer alltid att kännas spännande även i de minsta utrymmena.

Maximera livskraften i din lilla trädgård och skapa segment genom att använda terrängförändringar till din fördel för att skapa gott om vardagsrum. Och precis som i det inre av ett hem, genom att segmentera en liten trädgård, skulle du bli förvånad över hur mycket större den ser ut.

Nyckeln här är att börja med att arbeta med utsikten inifrån ditt hem först. Som tyvärr under vintermånaderna och regnperioderna kommer det mesta av glädjen som din trädgård framkallar från att observera den inifrån – något att prioritera när man närmar sig små trädgårdsidéer.

Reguladetri

regler för små trädgårdsidéer

Håll det enkelt och håll dig till den gyllene ”regeln om tre” – även för din trädgård. Med det sagt, håll dig till att använda högst tre typer av allt, från golvmaterial till blommotyper till byggmaterial som sten, tegel och trä. Genom att hålla fast vid denna regel får du lättare att låna din lilla trädgård en sammanhängande och konsekvent känsla och samtidigt hålla ögonen underhållna men ändå fokuserade.

Och även om det är fullt möjligt att skapa en snygg trädgård med ett bredare materialutbud, är det också mycket mer utmanande att göra perfekt med mycket mer utrymme för fel.

Och kom ihåg att denna regel gäller även de färger du använder för att måla staket, växter, tillbehör och för inredning.

Fyll det till randen

stadens små trädgård idéer

Om du har en liten trädgård utan gräs eller plats för en blomsterrabatt, fyll i det tillgängliga utrymmet du har med en mängd olika krukor var du än kan. Krukor är fantastiska eftersom de kräver mindre arbete än blomsterbäddar (perfekt om du ogillar ogräs) och de lyser upp ett litet utrymme med minimal ansträngning eller kostnad. Dessutom kan du flytta runt dem för att snabbt ändra din trädgårdsutseende samtidigt som du skapar en extra höjd med större krukor.

Var kreativ och utforska intressanta fartyg att använda för att plantera gröna – de behöver inte alltid vara terrakotta. Försök att hitta roliga alternativ som ska användas som planteringsmaskiner i vintage- och antikvitetsbutiker. Och voilá – fyll dina krukor med frodig grönska och ljusa färger för att liva upp ditt yttre utrymme med imponerande livfulla nyanser.

Ta med planteringsmaskiner

små trädgårdsidéer

Vertikala planteringsmaskiner är ett utmärkt sätt att få ut mesta möjliga av ett litet utrymme, vilket betyder att de är perfekta för små trädgårdsidéer. De ger dig plats för flera krukor utan att ta mer plats än en kruka skulle göra (beroende på storleken på din planterare). Du kan måla din planter i kontrasterande eller koordinerande färger eller gå efter något mer neutralt för att smälta in i bakgrunden.

Du kan också använda dig av denna idé för att lyfta fram din kreativitet och hålla dig inom budgeten, för om du letar efter små trädgårdsidéer på en budget är vertikala planteringsmaskiner en vinnare, eftersom du kan utforma dem själv, även utan en grön tumme.

Upphöjda sängar

lagring små trädgård idéer

Om du älskar att odla växter men inte har mycket utrymme, istället för att ta upp massor av extra utrymme med en grönsakspatch, investera i upphöjda sängar. Inte bara tenderar de att ta mindre utrymme, men du kan lägga till smart lagring under dem. Dessutom är de mycket lättare på ryggen eftersom de inte är helt på marken.

Med upphöjda sängar som denna finns det gott om utrymme för förvaring av trädgårdsutrustning – så du behöver inte ett skjul för att hysa dina trädgårdsredskap, krukor och påsar med kompost. Om du är på humör för några DIY-idéer och har en skicklig hand i trä, kan du själv konstruera upphöjda sängar – perfekt för små trädgårdsidéer med en budget.

Hängande gröna

smarta små trädgårdsidéer

I liten trädgårdsdesign har golvyta ofta en premie, vilket betyder att det inte alltid finns plats för planteringsmaskiner och blomsterbäddar. Om så är fallet i din lilla trädgård, utnyttja det vertikala utrymmet du har tillgängligt för dig med fantastiska hängande korgar fyllda med ett svagt sortiment av flytande gröna.

Du kan fästa hängande korgar från krokar placerade i ditt tak eller från fästen på väggar eller stolpar. Det finns några vackra hängande korgar för tillfället som hjälper dig att få dina små trädgårdsidéer till liv.

Blommiga gränser

blommor små trädgård idéer

De flesta trädgårdar är omgivna av stängsel (även en liten trädgård) och du kan använda detta yta för att introducera lite färg, grönska och vackra blommor. Liten trädgårdsdesign handlar om att utnyttja det utrymme du har tillgängligt, utnyttja ditt stängsel med en spaljé för att täckas med vinstockar och murgröna.

En trellis är perfekt för att odla klätterväxter och hjälpa dig att få ut det mest oinspirerande behovet av stängsel. Om du väljer en snabbväxande klättrare kommer dina små idéer till trädgårdsdesign att genomföras på nolltid. När blommorna blommar har du väggar av vackert blommigt lövverk.

Utnyttja Windows

uteplats små trädgård idéer

Om du har lite utrymme och behöver idéer för en smart liten trädgårdsdesign, hur är det med fönsterlådor? Dessa kan antingen vila på din fönsterbräda eller placeras på fästen fästa vid väggen under fönstret. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du kan växa i ett litet planteringsutrymme så här – eftersom de är exceptionellt effektiva för örtträdgårdar eftersom du enkelt kan fånga de örter du behöver genom köksfönstret medan du lagar mat.

Fyll fönsterlådor med efterföljande växter och lägg till lite extra höjd där också för extra dimension. Du kan välja ett urval av grönt blad eller välja ljusa och slagkraftiga färger.

Gå upp

smarta små trädgårdsidéer

För att få ut det mesta av det begränsade trädgårdsutrymmet i en liten trädgård, dra fördel av gränsande väggar med murgröna som växer upp dem. Eller så kan du stapla krukor ovanpå varandra för att skapa en vackert planerad planter. Börja med en stor kruka och stapla en mindre kruka ovanpå den och bli mindre och mindre när du arbetar uppåt. Fyll utrymmet med massor av växter, för att skapa en intressant liten trädgårdsdesignidé.

Du kan samordna dina krukor med liknande mönster och färger eller vara djärva och kontrastera dem. Detta är en av de mest enkla (men ändå effektiva) små trädgårdsidéerna, och lyckligtvis fungerar den i alla trädgårdsområden – oavsett storlek.

Använd dina väggar

fantastiska små trädgård idéer

Om du letar efter små trädgårdsdesignidéer som har lågt underhåll men som har hög inverkan, kan suckulenter vara det du har letat efter. Du kan skapa en saftig planter för att hängas upp på väggen ur en robust låda med lite trådnät, vilket skapar en levande vägg som lyser upp ditt utrymme utan extra ogräs och vattning.

Du kan göra dessa så stora eller så små som du vill och ha så många eller så få du vill – det är helt upp till dig och vad som hjälper till att definiera ditt utrymme. Det finns massor av olika suckulenter i olika former, storlekar och färger. Variera storlekarna och färgerna på dina suckulenter i varje låda för att skapa intressanta spel på textur och färgkombinationer (perfekt om din trädgård blir lite tråkig).

Bli kreativ

moderna små trädgård idéer

Att göra en planterare av en pall är bra för små trädgårdsidéer till en budget; det är praktiskt, billigt, platsbesparande och kan vara snyggt att starta. Allt du behöver göra är att få tag i en pall och sätta fast små krukor på pallen med stålband och några spikar för att hålla krukorna på plats. Du kan hålla det enkelt med traditionella lerkrukor eller bli djärva och ljusa med färgglada och mönstrade krukor.

Dessa kan lutas upp mot väggar och staket för ett effektivt sätt att få ut det mesta av din lilla trädgård. Och det här är en bra idé för en örtträdgård, som hålls precis utanför din köksdörr, mot huset.

DIY-lösningar

romantiska små trädgård idéer

Du kan göra planteringsmaskiner för att fästa din vägg eller ditt staket i nästan allt du kan hitta i din trädgård. Så länge det finns lite ledigt utrymme för greener och du har ett sätt att fästa det på staketet, kan du göra en planterare av den.

En del av den lilla trädgårdsdesignen är att ha kul med det – du kan inte göra en liten trädgård större, men du kan ha mycket kul med dina små trädgårdsidéer.

Flera kontaktpunkter

Precis som i ett litet rum, när det gäller att designa små trädgårdar med begränsat utrymme för stora kontaktpunkter, skapa flera visuella intressanta platser i din trädgård i alla riktningar för att hålla ögat i rörelse medan du använder växter som en grundläggande utgångspunkt.

Spegla din interiör

För konsistens inifrån och ut, låt din lilla trädgård spegla utseendet och känslan av ditt heminredning samtidigt som du utvidgar sin stil med ett mer funktionellt syfte medan du arbetar för att göra det lilla utrymmet större.

Och om du planerar att underhålla utomhus, placera inredning och växter längs ytterkanterna i din trädgård för att skapa ett särskilt område för gästerna att mingla i mitten av din lilla trädgård.

Gå Tonal

När du överväger växter för din lilla trädgård eller utomhusrum, föreslår våra inredningsarkitekter att vara försiktiga när det gäller upprörande färger – de rekommenderar att du väljer ett monokromatiskt färgschema med lugnare toner som pulverformiga blues, rosa, gula och subtila gröna – annars är din lilla trädgården kan komma av som tunghänt, för högt och värst av allt, trångt och begränsat.

Se inte över ljuset

Eftersom människor ofta associerar det fria med ljus, naturligt dagsljus, glöm inte vikten av belysning när man vill utvidga användningen av ditt utomhusområde till natten med lätthet.

Och när det gäller att underhålla på natten är belysning inte bara viktigt, men det kan också göra en transformerande skillnad. Och det är inte bara för när du är ute utan också för utsikten vi nämnde tidigare inifrån ditt hem. Belysning gör att ditt trädgårdsområde kan se imponerande ut, oavsett hur mörkt det är ute. Och för en mer dramatisk atmosfär, lägg i dina ljusval för ett unikt utseende. Det första ljusskiktet bör reserveras för praktisk användning: tänd din gångväg, samtalsområden och steg. Därefter tänder du de speciella signaturerna i din lilla trädgård som vattenfunktioner, medelstora växter och alla intressanta kännetecken du vill markera. Fyll i utseendet genom att lägga till ett subtilt ljusskikt bara några centimeter från marken för att skapa en varm glöd i hela ditt utomhusutrymme.

Spara utrymme med inbyggda program

Bara för att du är ute betyder inte att du inte ska tänka på platsbesparande lösningar för ditt utomhusområde. För att utnyttja alla aspekter i din lilla trädgård på bästa sätt är en inbyggd bänk ett smart alternativ för en liten trädgård, eftersom det inte tar värdefullt extra utrymme som stolar spridda om skulle göra.

Använd silhuetter som utgångspunkt

För att maximera din lilla trädgård föreslår våra inredningsarkitekter att du samordnar formen på ditt bord för att spegla din uteplats. Om det dedikerade området är fyrkantigt, välj ett fyrkantigt bord placerat centralt för ett konsekvent utseende.

Ta med färg

Till skillnad från större trädgårdar kan ljusa träffar av färger se lysande ut i en liten trädgård utan att känna sig överväldigande. Med det sagt, använd en blandning av berusande nyanser för att vackert eka ditt hems exteriördesign så att ingenting blir slumpmässigt.

Platsbesparande inredning

För att undvika att slösa bort värdefullt utrymme som går förlorat bakom möbler, placera trädgårdssitsen i ett hörn bakom omkretsen. Denna typ av möbelarrangemang kommer att ge gott om utrymme för att ta in ytterligare bitar när du underhåller och har fler gäster än vanligt. Ottomaner och glas toppade bord är också bra för att maximera utomhusutrymmet eftersom de inte visuellt blockerar någonting.

Använd naturen till din fördel

Detta borde vara självklart men glöm inte att integrera naturen i din lilla trädgård eftersom andra designstilar kan komma att vara dåliga eller onödiga. Detta kan ske via några välplacerade krukväxter, ett enda träd eller till och med dramatiska nyklippta blommor.

Spela med exponering

För att hålla utrymmet öppet känner du till sittplatser med öppna kuddar för att säkerställa att utrymmet känns visuellt oavbrutet och i sin tur större. Och håll din färgpalett subtil och enkel, och ännu viktigare, konsekvent. Använd bara samma färger och tillverkningar hela tiden.

Håll dig med raka linjer eftersom de är mindre utmanande att bemästra med självförtroende. Som vi har sett gång på gång där kunder misstänker kurvor som att de ger mjukhet i en liten trädgård, utan tvärtom, kan utomhusområdena mjukas upp lätt och ofta spelar de bästa designstilarna en kontrast mellan kontraster som lyfter fram den organiska mjukheten hos växter spelade mot de rena linjerna med enkel inredning.

Smalt område, smalt inredning

I ett smalt utomhusutrymme, ta in ett långt och smalt bord ihop med matchande bänkar för att spara utrymme utan att förlora värdefulla sittplatser.

Layer Away Greens

För ökat djup kan du lägga på växter runt omkretsen av din lilla trädgård för att skapa en illusion av mer djup samtidigt som den ser ut och känns mer expansiv och lyxig. Tänk på att högre växter är mest meningsfulla placerade bakom mindre för att hålla utseendet enkelt och för att bibehålla en öppen och luftig känsla.

Hoppa över ett bord

Eftersom de tar upp massor av utrymme när de inte används, antingen avstå från ett bord helt och ta med mindre sidobord, eller skaffa ett matbord utomhus som enkelt kan fällas och förvaras bort.

Lägg till en färgstark foundation

Som du skulle göra inomhus, börja dekorera din lilla trädgård från grunden. En levande utomhusmatta hjälper till att få liv utomhus och får området att känna sig komplett medan du lurar ögat att tro att utrymmet har mer kvadratmeter än vad det verkligen gör. Som sagt, gå till enkla mönster eller neutrala för att hålla utseendet rent, snyggt och krångelfritt.

Glöm inte integritet

För att hålla känslan varm och inbjudande, var uppmärksam på integriteten. För att uppnå bästa möjliga sekretess, tänk på var du installerar din sittgrupp utomhus, eftersom det bara kan vara ett dolt hörn av din lilla trädgård som är helt privat.

Blommig väggkonst

Fira skönheten i frodiga gröna i din lilla trädgård med en väggplanter, blommig gobeläng eller till och med en spegel för ett extra glamoröst uttalande.

Använd negativt utrymme

Använd negativt utrymme till din fördel för att ge din balans den nödvändiga balansen, eftersom odekorerade utrymmen kan ge ett kraftfullt bidrag till det övergripande utseendet.

Bilder via Pinterest