Vardagsrumsmattor

moderna vardagsrumsmatta idéer

Eftersom de flesta inredningsarkitekter anser att mattor och golv är en viktig utgångspunkt och grunden för ett utrymme, är det bara vettigt att stiliserade vardagsrumsmattor helt kan förvandla alla utrymmen. De kan lägga till färg, struktur, mönster, syfte och funktion i hela ditt vardagsrum och den här till synes lilla och enkla uppdateringen kan göra stor skillnad i ditt vardagsrum.

Använd dessa vardagsrumsmattaidéer som hämtats från Décor Aid inredningsarkitekter för att uppdatera detta mest använda och sett rum i ditt hem ditt rum, till din fördel. De hjälper dig att skapa en distinkt kontaktpunkt eller så kan du använda nya vardagsrumsmattor för att mjuka upp ditt utrymme, vilket gör det mer inbjudande och bekvämt. För att hjälpa dig att bättre förstå de bästa möjligheterna att utforska för ditt utrymme, överväga dessa de ultimata vardagsrumsmattidéerna för 2019 som go-to’s för ditt hem.

Tonal lapptäcke

tonala lapptäcke vardagsrumsmattor

Skapa en stilig och lockande känsla av dekadens med en tonal lapptäcke som kommer att hålla ögat i rörelse medan det distraherar det från varje dagsslit.

Abstrakt akvarell

abstrakt akvarell vardagsrumsmattor

Om du är på jakt efter vardagsrumsmattor som har en unik känsla, överväga ett abstrakt akvarellmönster som en lugnande funktion som också ger ditt utrymme en härlig känsla av lek.

En tidlös sisal

sisal vardagsrumsmattor

När det gäller prisvärda vardagsrumsmattor slår ingenting över den varaktiga skönheten i en sisal-matta som är lätt att ta hand eftersom de båda är robusta och otvetydigt attraktiva i alla rum.

Layered vardagsrumsmattor

skiktade vardagsrumsmattor

En ny trend när det gäller vardagsrumsmattor är att lägga flera över varandra för extra komfort och visuellt spel, vilket är bra om du har äldre timmermattor som du fortfarande vill hålla fast vid. Och eftersom det är upp till dig som vilken kombination som fungerar bäst, kan du använda dina mattor för att skapa dramatiska sidoställningar eller bli tonala för konsistens. 

Klassisk kohud

kohud vardagsrumsmattor

Lägg till en dekadent känsla av robust lockelse med en faux eller äkta (vintage är bäst) kohudmatta som ger utrymmet en organisk känsla som ser snygg ut tills din smak förändras. Ännu bättre om du placerar din diagonalt för att verkligen få ett rum att dyka upp.

Grafisk

grafiska vardagsrumsmattor

Människor tenderar ofta att förbise den transformativa kraften i vardagsrumsmattor som är en förlust för dem eftersom möjligheterna är praktiskt taget oändliga. Och med nya innovativa mönster som är lättillgängliga tillgängliga, gå till en grafisk, unik matta som kommer att fungera som en konversationsstartare.

Mid-Century Modern

mitten av århundradet moderna vardagsrumsmattor

Med överklagandet av Mid-Century Modern inredning fortsätter att få dragkraft säsong efter säsong, gör ditt vardagsrum livligt med en färgglatt mönstrad matta som är vagt etnisk-inspirerad och en aning klassisk att starta.

Texturerat tryck

vardagsrumsmattor med texturerat tryck

Om vardagsrumsmattor som är för plysch inte fungerar för det här området med mycket trafik i ditt hem, kan du fortfarande få in tonal konsistens genom att lura ögat med ett övertygande mönster, oavsett om det är oroligt eller utformat för att framkalla naturliga element som ett trä korn eller stenens struktur. 

Tribal-inspirerad

staminspirerade vardagsrumsmattor

Lägg till en touch av det långtgående med en etnisk-inspirerad grafisk vardagsrumsmatta i tvåfärgad färg som kan skryta med slående symmetrisk grafik. Detta kommer att hålla utseendet modernt tilltalande eftersom trender och modeflugor kommer och går.

Dessutom, eftersom de är allmänt tilltalande, kan du låta din arbeta som ett ankare i ditt vardagsrum när du uppdaterar det med nya designstilar när ditt humör och smak förändras.

Förstora vardagsrumsmattor

överdimensionerade vardagsrumsmattor

Ett av de vanligaste inredningsfelen som någon inredningsarkitekt kommer att berätta för dig att de ser i hem gång på gång är mattor som är för små. Låt istället ditt vardagsrum känna dig vackrare med så stor matta som möjligt utan att helt täcka golven från vägg till vägg.

Detta kommer i sin tur att få ditt vardagsrum att kännas extra stort och lyxigt och hjälper dig att enkelt sammanfoga alla dina möbler.

Texturerad päls

texturerat päls vardagsrumsmattor

Eftersom varje utrymme kan dra nytta av träffar av textur, använd vardagsrumsmattor till din fördel genom att välja ett tjockt staplat, plyschigt lurvigt nummer, oavsett om det är äkta eller konstigt. Inte bara kommer det att hjälpa dig att få in en stor mängd textur, utan tänk bara hur bra det kommer att kännas under foten, särskilt under kallare årstider.

Dessutom är det en utmärkt rutt om du på ett överkomligt sätt vill injicera glamour varje dag i ditt vardagsrum utan att utseendet blir tungt eller tvingat. Nyckeln här är att gå efter en som är lätt att rengöra och syntetisk eftersom de kan vara kostsamma att kemtvättas över tiden.

Levande Boho

boho vardagsrumsmattor

En levande boho-matta är ett utmärkt sätt att gå till vardagsrumsmattor om du älskar eklektisk boheminspirerad stil, men du kan inte riktigt ta dig själv till skrämmande allover-färg. Välj en matta med ett energigivande boho-mönster som gör att du kan ta in massor av livfulla färger, som rosa, gröna, blå och apelsiner, utan att behöva täcka hela området i en explosion av upprörande nyanser.

Om du vill skapa en avslappnad känsla med dina vardagsrumsmattaidéer, är en boho-inspirerad matta en av de bästa vardagsrumsmattorna som hjälper dig att perfekta utseendet. De lekfulla mönstren och färgerna kommer att samlas vackert, även i ett rum med en neutral färgpalett för att ge den en verklig livlighet.  

Neutral med ett djärvt mönster

tonal sisal vardagsrumsmattor

Vardagsrumsmattor behöver inte handla om mättad färg hela tiden, utan de kan också handla om att fira ett härligt mönster. Du kanske vill lägga till en inbjudande touch i ditt utrymme, men du vill inte ha något som kommer att överväldiga dina möbler, tillbehör och mjuka möbler. Kanske vill du ha ditt vardagsrum inrett i en helt neutral palett, men du känner att det saknar lite textur och mönster som behövs?

Det är här neutrala mönstrade vardagsrumsmattor kan komma in för att spela till din fördel. Leta efter ett mönster som är minimalt och lätt för ögat för att skapa en lugnande effekt utan att ta bort resten av din vardagsrumsdesign.

Djärva geometriska mönster

Chevron vardagsrumsmattor

En geometrisk mönstrad matta kommer direkt att ge din vardagsrumsinredning energi på ett modernt, friskt och oändligt tilltalande sätt. Välj ett färgschema som perfekt kompletterar din vardagsrumsdekor samtidigt som du lägger till ett djärvt mönster med ett sparkigt, symmetriskt geometriskt tryck. Mindre vardagsrumsmattor med geometriskt tryck kommer att ge området en snygg mellanrum för att hålla känslan ren och enkel, medan ett större geometriskt tryck binder ditt utrymme ihop med mycket färg och definierande stil.

Använd en liten geometrisk tryckmatta i ett stort rum för att uppmärksamma utrymmet och använd ett stort tryck i ett litet rum för att ditt vardagsrum ska kännas större.

En antydan till guld

guld geometriska vardagsrumsmattor

Lyxiga guldtoner är starkt trendiga just nu, så varför inte använda din vardagsrumsmatta för att binda in dina guld dekorativa accenter och funktioner? Det behöver inte vara fräckt och djärvt, eftersom bara en touch av guld som arbetats in i dina vardagsrumsmattidéer kommer att föra hela ditt rum sömlöst. Gå efter en kraftfull och kunglig mönstrad matta så att guldinslagen kommer att smälta in och lägga till en lyxig känsla av varje dags glamour i ditt vardagsrum.

För vardagsrumsmattor som är lite mer oväntade, överväga en dekadent art-deco-bit som ger en energisk stänk av guld i ditt vardagsrum, vilket ger en lyxig och glamorös inverkan.

Blush Tones

rodnad vardagsrumsmattor

Det finns ingen bättre färg för vardagsrumsmattor än fridfulla rodnadstoner om du vill lägga till en mysig och feminin touch i ditt utrymme. Om du redan har en rodnad eller ett neutralt färgschema i ditt vardagsrum, välj sedan guldet och lägg till en rodnad matta i mixen. Välj en rosa nyans med ett mjukt mönster för att inte överväldiga ditt rum med en så känslomässigt laddad nyans.

Du kan till och med gå för en neutral matta med ett rosa mönster för att sammanföra dina möbler i harmoni. Men om du känner dig lite mindre djärv, välj en mönstrad matta med rosa accenter, så det är inte för mycket av en distraktion för ögat.

Svartvitt

svartvita vardagsrumsmattor

En grafisk svartvit matta förankrar ett rum stadigt på ett sätt som ingen annan stil kan. En svartvit matta kommer att ge en tydlig känsla av drama i ditt vardagsrum, eftersom kontrasten i de mörka och ljusa områdena kommer att fånga allas uppmärksamhet så snart de går i rummet. Du behöver inte alltid lägga till färg för att skapa effekt, och en svartvitt vardagsrumsmatta är det perfekta exemplet på bästa möjliga användning av neutrala dekorativa detaljer.

En grafisk svartvitt matta kommer att se bra ut i ett eklektiskt inrett rum, kontrasterande mot de knäppa elementen i ett rum tillägnad den här livliga stilen.

Avslappnade ränder

randiga mattor i vardagsrummet

En avslappnad rand är det perfekta valet för vardagsrumsmattaidéer för att göra ditt utrymme mer stort eller för att ändra formen på det. Förläng ditt utrymme med en randig matta, så att ögat kan dras från ena sidan till den andra samtidigt som ditt utrymme ser mycket större ut än det faktiskt är. Vardagsrumsmatta-idéer som detta är smarta eftersom de inte kräver något för djärvt för att göra en märkbar skillnad.

Välj en avslappnad randig matta gjord av ett naturligt material eftersom de inte behöver vara mer formella. Och symmetriskt strukturerade ränder är perfekta för att få utseendet rätt. Ofta kan ränder kännas lite för formella och linjära när det gäller vardagsrumsmattor, och en mer tonad och smalare rand ger dig en helt annan känsla.

Vittrat mönster

bleka nödställda vardagsrumsmattor

Ett vittrat mönster är utmärkt om du vill skapa ett tröstande och mångsidigt utrymme. Vittrade vardagsrumsmatta-idéer gör att du kan arbeta med nästan alla typer av vardagsrumsdekorationer. Oavsett om ditt vardagsrum är utformat traditionellt eller om du arbetar med något mer modernt, är en väderbitna mönstrad matta ett snyggt alternativ.

Vardagsrumsmattor som denna är otroligt flexibla och gör att du kan ändra din stil och design när det behövs, utan att behöva byta ut din eftertraktade vardagsrumsmatta.

Röd persiska

klassiska persiska vardagsrumsmattor

Klassiska vardagsrumsmattor i persisk stil kan omedelbart ta ett rum till nästa nivå. Persiska mattor ger ditt vardagsrum en lyxig, tidlös och överdådig känsla som inga andra vardagsrumsmattidéer någonsin kunde. Vi älskar rött för en persisk matta eftersom det kan ge ett vardagsrum en vågad touch av dekadent färg. Koppla ihop dina med djupare toner och raffinerade guld accenter för en överdådig gammaldags känsla i ditt vardagsrum.

Tillsammans med några lyxiga möbler och överdimensionerade väggbeläggningar (i djupare djärva eller neutrala nyanser), kommer du enkelt skapa lite kontrast som behövs samtidigt som din röda persiska matta blir en rumsdefinierande funktion i ditt vardagsrum.

Snygga blommor

snygga blommiga vardagsrumsmattor

Blommiga vardagsrumsmattor behöver inte vara öppet sackarina och feminina. I själva verket ger moderna abstrakta blommamattor dig möjlighet att skapa ett snyggt dynamiskt rum, perfekt i linje med dagens trender. Välj väggbeklädnader, tillbehör och andra möbler som komplimangerar dina blommor i vardagsrumsmattor för att hålla utseendet konsekvent och lätt att se på i många år framöver.

Mjuka pasteller, traditionella möbler och tillbehör och ytbehandlingar med hög glans kommer att samlas för att hålla ögonen på dina vardagsrumsmatta designidéer eftersom de fungerar som huvudfunktion.  

Levande blått

levande blå vardagsrumsmattor

Det finns inget behov av att dina vardagsrumsmattor ska smälta in i omgivningen om du verkligen vill göra ett rumsdefinierande uttalande. Låt dina vardagsrumsmatta designidéer arbeta för att dra alla ögon i ditt utrymme genom att introducera en livlig men samtidigt lugnande blå matta i ditt vardagsrum. Ljusa och kraftfulla blues passar perfekt med nästan alla färger och designstilar, och de ser slående ut i kombination med mjuka neutrala och vita.

Lyxiga material passar bra med mattor i denna rika nyans, vilket skapar en överdådig känsla medan mattan också ger rummet mer djup. Ännu bättre om du använder blå vardagsrumsmattor för att komplettera ett kustinspirerat utrymme.

Bilder via Pinterest