Soffa Styles Interior Design

hur man väljer soffstilar

Även om vi ofta tar vardagsinredning för givet, har de visuellt inredningsvärde som ska utnyttjas när du vill ladda ditt inredningsplan. Ta soffor till exempel eftersom de fungerar som slagkraftiga kontaktpunkter i vilket vardagsrum som helst, samtidigt som de ger komfort, värme och samtalsområden. Men med ett så oändligt utbud av soffstilar att välja mellan, hur hittar du den rätta för ditt vardagsrum utan att behöva välja en komplett rumsuppdatering?

Och eftersom det finns ett brett utbud av de bästa soffstilarna tillgängliga till varje prispunkt, lönar det sig att handla soffstilar med en gedigen uppfattning om vad du ska leta efter när du väljer en ny soffa, oavsett om det är för ett sovrum, en, eller vardagsrum. För att hjälpa dig att definiera de bästa soffstilarna för ditt hem, vände vi oss till Décor Aid inredningsarkitekter för att berätta om deras sätt att välja rätt soffstilar för ditt vardagsrum.

Tänk på skalan

mitten av århundradet moderna soffstilar

Med tanke på de olika typerna av soffstilar att välja mellan kan det vara skrämmande att bestämma vilken man ska gå för till en början. Det bästa sättet att börja din sökning är att ta hänsyn till storleken på soffan du behöver, tillsammans med det rum den kommer att bo i. Om du har ett rymligt vardagsrum kan en lång smokingsoffa fungera bäst för dig. Dessa överfyllda soffor är funktionella, flexibla och utsökt detaljerade och kan fungera bra med vilken inredningsstil som helst, från traditionell till eklektisk.

Du bör också överväga de andra möblerna som du vill para ihop med din soffa. Planerar du att ha ett soffbord? Vill du inkludera stolar och soffor också? Våra designers på Décor Aid rekommenderar soffan i Lawson-stil för dem som behöver en traditionell soffa som kan fungera som centrum för ett klassiskt inrett vardagsrum. Denna soffa är känd för sina tre ryggkuddar och med armarna lägre än ryggen.

Innan du börjar handla soffor, mät utrymmet det kommer att placeras i och se till att du är säker på att dimensionerna koordinerar och möjliggör gångyta. Kontrollera dessutom dimensionerna på trapporna och dörrarna där soffan ska passera genom vid leverans.

Tänk på din livsstil

moderna familjerum soffa stilar

När det gäller arrangemanget av din soffa föreslår våra inredningsarkitekter att du analyserar din livsstil. Vad gör du vanligtvis mest i rymden? Är du någon som älskar att spendera mest av din tid på att titta på TV? Leta i så fall efter bekväma soffstilar som du kan ordna runt din TV.

Å andra sidan, om du är någon som älskar att vara värd för gäster och tycker om att ha en grupp vänner då och då, överväga en soffastil som ger fler sittplatser, till exempel en L-formad smidessoffa.

Bestäm vilken form som passar bäst i rummet

unika soffstilar

Bortsett från soffstilar är en annan viktig sak att tänka på dess form. Formen beror vanligtvis på hur stor du vill att din soffa ska vara och hur du vill att den ska ordnas i rummet. Soffor finns i alla tänkbara former och några av de mest populära formerna är rektangulära och L-formade. Det finns också halvcirkel soffstilar som du kan ordna runt ett soffbord, som det organiska ovan.

Om du vill använda din soffa för att dela ett öppet utrymme för att separera ditt vardagsrum från matsalen, rekommenderar våra designers återigen att välja en L-formad traditionell klassisk soffa. En rundare soffa bidrar mer till små rum som är avsedda att fungera som ett samlingsområde för små grupper av människor som också fungerar som ett mediarum.

Välj rätt klädsel

moderna stoppade soffstilar

Estetiska anvisningar är naturligtvis en annan viktig faktor när man beslutar om soffstilar för vardagsrum som att underhålla gäster med en snygg soffa är ett bra sätt att göra ett första intryck. Förutom estetik, måste funktionalitet också beaktas när du väljer klädsel till din soffa.

För alltid populär sedan början av 80-talet föredrar de flesta husägare klassiska soffstilar i helt vitt för enkel elegans. De kan se uppfriskande och plysch ut, men de kan också orsaka ångest, särskilt om du har små barn och husdjur som kan orsaka allvarliga skador på en vit sofftillverkning. En smokingsoffa som är gjord av läder, särskilt i mörkare nyanser, är alltid i stil och bär vanligtvis bra med tiden. Och om du föredrar något som är ganska lätt att rengöra, skulle läder vara en av de bästa soffstilarna att gå efter eftersom de är hårda och hållbara.

Välj en stil som kompletterar rummet

moderna soffstilar

När du bestämmer dig för soffstilar är det viktigt att välja något som kompletterar rummet det ska placeras i – naturligtvis, naturligtvis. Det kan vara svårt att spika ner din egen personliga stil, men följ din tarminstinkt när du väljer vilken typ av soffa som naturligt kan passa bra i ditt vardagsrum. Du kan också läsa en soffstilsguide för olika klädseltillverkningar att välja mellan.

Om din inredning är modern och elegant, välj typer av soffstilar som har rena linjer med dramatiska nyanser och mönster. Å andra sidan, om ditt vardagsrum är en eklektisk blandning av färger och mönster, kan en soffa i Lawson-stil i färgglada tyger vara ett bra alternativ. För dem vars inredning är lite mer traditionell, bör en klassiskt strukturerad smokingsoffa med slitstarkt tyg fungera bäst. Bortsett från en smokingsoffa finns det andra traditionella soffstilar som kan fungera bra med ett traditionellt utformat utrymme.

Välj rätt färg

ligne roset moderna ljusa soffstilar

Färg är ett viktigt övervägande när man väljer soffstilar. Var inte rädd för att välja något med en unik, rolig och färgstark nyans eller tryck. Soffor är vanligtvis kontaktpunkten i varje rum och beroende på vilken typ av soffstilar det kan möjligen förändra utseendet på hela rummet. Om du är rädd för att experimentera med djärva färger och unika mönster, kan du alltid välja en ljus färgad soffa. Det kommer att lägga till en subtil känsla av mångfald i ditt vardagsrum, särskilt om du kompletterar det med tonala och texturerade kuddar och kast, och parar ihop det med ett klassiskt soffbord och stolar.

Dessutom väljer du inte trendiga mönster eftersom de kommer att åldras och tråka dig för tidigt. Våra inredningsarkitekter föreslår att du väljer en enkel färg för dina soffstilar samtidigt som du introducerar mönster via kuddar, kast och andra accentelement i ditt vardagsrum.

Investera i en bra ram

moderna soffstilar ramar

En solid soffram är en annan viktig faktor att tänka på när det gäller soffstilar att handla efter. Investera i en högkvalitativ ram. De kan vara dyrare men de håller längre trots regelbunden användning. Och notera garantin före ditt köp.

Vissa tillverkare av soffor av hög kvalitet är så säkra på ramarna de producerar att de erbjuder livstidsgaranti. En smokingsoffa med massiv lövträram ger ett utmärkt alternativ. Trä som tall kan vara billigare, men det kan ske eller vackla efter bara några år. Oavsett vilka soffstilar du ska gå till, se till att du kontrollerar att ramen är hållbar och robust för att få ut mesta möjliga av din budget över tid.

Nu när vi har gått igenom de bästa sofftyperna för alla rum är det viktigt att du använder dessa tips för soffköp när du börjar köpa dina egna. Återigen, eftersom du har dina soffstilar ledtrådar täckta, här är några snabba aspekter att notera innan du säkrar en.

  1. Även om det finns en oändlig mängd olika sofftyper, bör ingen ram vackla eller knas. Din nya soffa ska vara tuff och välgjord och sitta helt på golvet. En vacklande eller knarrig ram betyder mindre stabila leder, vilket i sin tur gör att den håller mycket mindre än en bättre kvalitet.
  2. Hörn och ram bör vara så väl vadderade som möjligt. För ett snabbtest gnuggar du hårt över dem för att se om det finns några inkonsekvenser. En ordentligt vadderad ram sticker inte ut genom klädseln, vilket också innebär mindre nötning för tyget som täcker ramen att hantera.
  3. Kontrollera dina soffstilar bakifrån och köra handen upp och ner i mitten för att säkerställa att den inte är ihålig. Även om det finns en oändlig mängd olika soffstilar tillgängliga, bör ingen ha ett heligt centrum. Och det bör absolut inte finnas några klumpar eller stötar för att säkerställa ett bekvämt säte.
  4. Om du funderar på en liggande soffa eller en bäddsoffa, se till att varje mekanism är i gott skick. Liggande och konvertibla möbler kan vara dyrare, så det är bara vettigt att dubbelkontrollera att dessa funktioner levererar det de är avsedda för utan hicka.
  5. Dina soffkuddar ska vara överdådiga men fasta och elastiska och passa ordentligt i din soffram och vara lätta att rengöra och underhålla. Soffkuddar av god kvalitet försummas ofta felaktigt eftersom de kommer att få mest slitage. De ska kunna behålla sin form direkt när du och dina gäster står upp. När allt kommer omkring kommer dämpning som blir platt som en pannkaka när du trycker ner den platt efter bara några månaders daglig användning och kommer i slutändan att bli ledsen och känns helt obekväm varje gång någon sitter på den. Och dämpning som inte passar ordentligt på plats kommer snabbt att förlora sin form, vilket gör att din interiörsoffas övergripande utseende börjar se ut som den behöver en begåvad klädsel.
  6. Sittplatser ska alltid vara lika bekväma som det är snyggt. När det gäller liggande soffor och bäddsoffor ska de förbli bekväma oavsett vilken position de befinner sig i. När du har noterat hur mycket visuellt utrymme din soffa ska ta upp, välj noga djupa eller grunda sittplatser beroende på din höjd. Och var uppmärksam på mönster och utskrifter som matchar i varje söm. Ojämna mönster och utskrifter ger inredning automatiskt en billig, oavslutad känsla.
  7. Mönster ska alltid vara centrerade med alla sömmar löpande raka. Ojämna sömmar och en allmän dragning till endast ena sidan är en tydlig giveaway att dämpningen är dåligt sydd.
  8. Och när det gäller säkerhetsåtgärder för brandsäkerhet, sök soffstilar som har en guld UFAC-tagg som säkerställer att din soffa har tillverkats och designats i enlighet med stränga UFAC-standarder. Upholstered Furniture Action Council i USA skapades för att säkerställa att stoppade möbler och deras ramar är så brandsäkra som möjligt, vilket gör dem ännu säkrare.

Bilder via Pinterest